Memurun Ticaret Hakkı
Sahte Adresle Okul Kaydı’nda memurun ticaret hakkından bahsetmişiz o ayrı bir yazının konusu diye. Madem zikrettik, buyrun efendim eski bir yazımızın kendik intihalden kaçmak için güncellenmiş versiyonu;
Madem ülkede İmam Nikahlı Eşin Nafaka Hakkı var, Gayrimeşru Çocuğun Miras Hakkı var, Boşanan Eşin Nafaka Hakkı bile var; varsın memurun da ticaret hakkı olsun. Hal-i hazırda da zaten Memurun Grev Hakkı da olduğuna göre?
Yalnız orada bir düzeltme yapalım, memurun grev hakkı filan yok. Danıştay, memurun sendika hakları kapsamında birkaç günlük işe gitmemeyi sendikal toplanma hakkı kapsamında değerlendiriyor, böylece DMK m. 27 aykırılığından görevine son vermediği gibi Yargıtay da TCK m. 260 muhalefetinden 3 yıl hapis cezası vermiyor. Hatta geçenlerde AYM çift nöbet tutmadığı için disiplin cezası alanların başvurusunda ihlal vermedi.
Güle farklı bir ad verince kokusu değişmiyor. Madem grev hakkı değil de, sendikal toplanma hakkı; ticaret hakkı değil de gelir getirici faaliyette bulunma imkanı var mı memurun?
Soru mantıklı. Elbette ki hukuk istisnalar san’atı; önemli olan kaideleri değil istisnaları bilebilmek ancak bunun için öncelikle kanun koyucunun memura neden ticaret yasağını getirdiğini anlamamız, amaçsal yorum yapabilmemiz lazım. Her şeyden önce, nasıl ki bir işçi ücretli olarak hak kazandığı yıllık izninde gelir getirici bir işte çalışamazsa; aksinin tespiti halinde ödenen yıllık izin ücreti İşK m. 58 kapsamında geri alınırsa, memur da görevini aksatabilecek başka hiçbir işte çalışamaz. Aslında bunun memuru, işçisi yok; iş gören öncelikle aldığı paranın hakkını verecek. Hatta eskiden........
© Hukuki Haber
