menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kamulaştırmada İntifa Hakkı

6 0
12.03.2025

Erginin Kısıtlanması’nda gördüğümüz gibi bir babamız var ama hacir altına alınacak bir durumu yok; sadece at yarışına, kumara biraz düşkün. Esasen bu durumdan kendisi de rahatsız oluyor, tek bir daireleri var, kaybetme ihtimali. Ya da ortada hiç kumar sorunu yok ama iş hayatı, esnaflık, tacirlik; istemiyor kaybetmek tek mal varlığını. Bir yandan da annemiz baskı yapıyor, yap o daireyi oğlanın üstüne, tek çocuğun zaten, hepimiz rahat edelim, alacaklılardan kurtulalım.

Ya yapalım daireyi oğlanın üstüne de, bu çocuk 18-19 yaşında, gider satar daireyi, bitcoin filan alır, ne yaparız sonra?

Üst Hakkının Haczi’nde belirtmişti yazar, daireyi üstüne geçirmiyorsun, TMK m. 826 kapsamında bir irtifak hakkı kurabiliyormuşsun.

Fark etmiyor hanım, üst hakkı abusus’u da veriyor, bize daire üzerindeki hakkını kimseye devredemeyeceği bir sistem gerekiyor.

TMK m. 794 varmış, intifa hakkı kurabiliyormuşuz oğlan lehine. TMK m. 823 sükna hakkının aksine kiraya da verebiliyormuş daireyi. TMK m. 806 kapsamında da sözleşmeye aksine hüküm koyarsak kimseye de devredemez bu hakkını.

E güzelmiş bu sistem, yapalım bunu. Lakin orada TMK m. 798 var; kamulaştırma ve sigorta gibi durumlarda intifa hakkı, hakkın konusu yerine geçen karşılık üzerinde devam eder diyor. Kamulaştırma yapıldı, belediye dairenin parasını ödedi bana, o paranın üzerinde mi oğlanın intifa hakkı devam edecek?

Etsin canım, zaten o parayla da........

© Hukuki Haber