menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Borçlu Olmadığın Parayı Ödemek

8 0
05.03.2025

UYAP Tebligatı’nda Borçlu Olmadığın Parayı Ödemek Zorunda Kalmak yazımızı hatırlayın diyoruz ve evet, tahmin ettiğiniz gibi o da sitemizde yok. Buyrun o zaman efendim;

Ülkemizde yargının ne kadar geç işlediği malum. Bunda hakim sayılarının yetersiz olmasının yanında bizim de dava açmayı çok sevmemizin de payı var. Öyle ya, başka hangi ülkenin dilinde “Seni sürüm sürüm mahkemelerde süründürürüm” şeklinde bir tehdit cümlesi vardır ki? Her üç kişiden birinin ya davacı ya da davalı olduğunu düşündüğümüzde, bunda gerçek payı olduğunu da anlarız.

Bir kişiden alacağınız varsa ve siz bir alacak davası açsanız, ilk duruşma tarihiniz neredeyse bir yıl sonrasına verilecektir. Düşünün artık ne zaman biteceğini. İşte kanun koyucu bu sıkıntıların önüne geçmek için İİK m. 42 ilamsız takip müessesesini getirmiş.

Gidiyorsunuz icra dairesine, elinizde herhangi bir belge olmasına da gerek yok, İİK m. 58 sözlü olarak da söyleyebilirsiniz diyor ama bu yüzyılın yalanıdır, “Falanca kişinin bana şu kadar borcu vardır” diyorsunuz, icra memuru İİK m. 60 gereği ödeme emrini gönderiyor, karşı taraf İİK m. 62 gereği tebellüğden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmezse alacağınız kesinleşiyor. Derseniz ki itiraz ederse n’oluyor, o zaman İİK m. 67 kapsamında itirazın iptali davası açıyoruz ve ’den aşağı olmamak üzere bir icra inkar tazminatı alıyoruz. Burada yüzde yirmiden aşağı olmamak şartıyla yazar da, ben fazlasına hükmedildiğini görmedim. Eskiden de @’dan aşağı olmamak üzere yazardı, o zamanlarda da fazlasına hükmedilmezdi. Bir dip not, hani olur da borçlu tarafsak, aklımızda bulunsun, itiraz ederken herhangi bir sebep öne sürmemize gerek yok. “Böyle bir borcum yoktur” dememiz yeterli. Çünkü İİK m. 63 gereği daha sonradan itiraz sebeplerimizi değiştiremiyoruz, genişletemiyoruz. Hukukta hep Moliere’in Cimrisi gibi olacağız; gerekenden asla daha fazlasını söylemeyeceğiz.

Tabii lütfen İcra Memuru İcra Emrini Göndermezse yazımızı hatırlatmayın, biz burada işin kağıt üzerinde olan kısımlarını anlatıyoruz. Tabii ki uygulamada aksaklıklar olacak da, bizim bugünkü yazımızın konusu bu değil; kanun koyucunun alacağımıza........

© Hukuki Haber