menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

EMEKLİ HAKİMLERİN UMUDU ANAYASA MAHKEMESİNDE

6 1
12.01.2025

Bu köşede 06/10-2024 günü yayınlanan “Emekli hakim ve savcıların hak arayışı” başlıklı yazımda yazımda 5/04/2023 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 7447 Sayılı Kanun ile; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay-Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili ve Yargıtay-Danıştay-Sayıştay Daire Başkanlarına verilen yüksek hâkimlik tazminatı oranlarının yükseltilerek Anayasa Mahkemesi Başkan ve Üyeleri ile eşit duruma getirildiğini ancak Yargıtay üyeliğine seçilmeye hak kazanmış 1. Sınıf Hâkim ve C. Savcılarının tazminat oranlarının yükseltilmemesi nedeni ile düzenlemenin Anayasa da belirtilen "hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması" kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtmiştim.

Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlük maddesini de kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 6 ay sonra olarak belirlemişti.

2024 yılı Temmuz ayında gazetelerde Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının artırılmasını öngören düzenleme Vergi Paketi’ne eklendi haberini okuduk.

Kabul edilen önergeye göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerine aylık 36 bin lira ek ödeme yapılacaktı.

Ayrıca, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulunda FİİLEN görev yapan müfettişlere 31 bin 500, birinci sınıf hâkim ve savcılara 27 bin lira, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılara 23 bin 400, diğer hakim ve savcılara ise 20 bin 250 lira aylık ek tazminat ödemesi kararlaştırılmıştı.

Yukarıda yapılan düzenleme ile AYM'nin 11.10.2023 tarih, 2023/104 Esas, 2023/177 sayılı kararında belirtilen Anayasanın 139.maddesinde öngörülen "hakimlik teminatının" Yargıtay ve Danıştay üyeleri için de geçerli olduğu Yargıtay ve Danıştay Üyeleri için hakimlik teminatından farklı nitelikte "yüksek hakimlik........

© Hukuki Haber