menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sağlık Hukuku Yazıları – II  Estetik Müdahalelerde Son Durum

4 33
07.01.2025

7 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin Ek 1’inci maddesinin on dördüncü fıkrasında yer alan “deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

31.12.2024’ten itibaren geçerli olacak şekilde yayımlandığı gün yürürlüğe giren değişikliği aşağıdaki hali ile daha iyi anlayabiliriz:

Burada temel sorun iyi niyetle bakıldığında estetik müdahalelerin niteliğine dair uyuşmazlık ve buradan doğan hukuki yorum farkı olarak nitelenebilir. Zira estetik tıbbi müdahaleler noktasında uzmanlık sorunu öteden beri sağlık hukuku alanında tartışma konusudur. Benim kanaatime göre 1219 sayılı Kanunu’nun 23. Maddesi yanlış yorumlanmaktadır. Bu madde genel bir hükümdür ve “yalnızca büyük ameliyatlar için uzmanlık şartı aranmaktadır” şeklinde yorumlanması hukuki olarak isabetli değildir. Öyle bile olsa 1219 sayılı kanunun 23. Maddesi, 3. Madde ile birlikte değerlendirilmek durumundadır. Bununla birlikte 1928 tarihli bu kanun hemen hemen birçok alanda tüzük ve yönetmelikler ile desteklenmiş, birçok tıbbi müdahalenin şart ve gerekleri düzenlenmiş ve kanun koyucu hukukun ruhuna uygun hükümleri ortaya koyarak boşluk bırakmamaya özen göstermiştir. Yıllar içinde imzalanan ve sağlık hukukuna ruhunu kazandıran uluslararası sözleşmeler ve hasta haklarına yönelik düzenlemeler ve oluşan yargı pratiği de göz ardı edilemeyecek unsurlar arasındadır. Ölüm dahil birçok risk ve komplikasyon ihtimalini barındırdığı söylenebilecek olan[i] estetik tıbbi müdahalelerin bu kapsamda değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu kapsamda değerlendirilmesi........

© Hukuki Haber