Araç Kiralama Şirketlerinin Tazminat Taleplerinde Karşılaştığı Sorunlara Dair Kısa Bir Değerlendirme
Uygulamada oto kiralama-rent a car şirketleri büyük araç filolarıyla araç kiralama hizmeti sunmaktadırlar. Aracın tamirinin mümkün olması halinde envanterdeki araç hızlıca filoya dahil edilip değer kaybı tazminatı işlemleri başlatılabiliyorsa da aracın ağır hasar alması halinde bazı hususlar kafa karışıklığına sebebiyet vermekte, -ağır yahut tam hasarlı- pert halindeki araçlara dair yürütülecek hukuki sürece dair bazı tereddütler oluşmaktadır.
Sigorta şirketinden alınabilecek tazminat bedellerine dair işlemler sürerken ticari faaliyetine devam eden şirketlerin araç mahrumiyet bedelleri oluşmakta ve çoğunlukla bu mahrumiyet bedeline dair işlemler bekletilmektedir. İstanbul gibi büyük şehirlerde aracın gerek servisten gerek sigorta şirketi ve eksperlik faaliyetlerinden kaynaklı olarak sürecin belirsizliği yahut uzunluğu tüm uygulamacıların malumudur.
Bu yazımızda
-kazaya sebebiyet veren sürücüden talep edilebilecek mahrumiyet bedeli davasının ne zaman açılması gerektiği,
-zararın hangi ölçütlere göre ve hangi süre ile talep edilebileceği
-pert kavramı,
-pert ile sonuçlanan bir kaza sonrası yapılması gereken işlemler ve
-talep edilebilecek tazminat miktarlarına yönelik birtakım soruların cevapları verilmiş, uygulamaya yönelik birtakım kıstaslar özet bir şekilde izah edilmiştir.
Pert Kavramı-Ağır ve Tam Hasar Ayrımı
Önemle belirtmek gerekir ki pert ifadesi hem ağır hem tam hasar için kullanılır. Kaza sonucunda hasara uğrayan aracın onarım masrafları, aracın riziko tarihindeki değerini aşar ya da araç onarım kabul etmezse araç tam hasara uğramış sayılır.
Ülkemiz sigortacılık mevzuatında “pert” kavramına ilişkin herhangi bir tanım yer almamakla birlikte, uygulamada pert kavramı ağır ya da tam hasa uğramış araçlar için kullanılan bir terimdir.
18/07/1997 tarihli Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 09/09/2011 tarihli 28049 sayılı Resmi Gazete ile değişik 39. maddesinde hurda araç, “Ekonomik ömrünü doldurma, eskime, yıpranma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri nedenlerle kullanılamaz hale gelen araçlar” şeklinde tanımlanmıştır.
Konu hakkında Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarının 3.3.2.2. maddesi;
"Onarım masraflarının zarar gören aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılır.
Bu durumda, aracın ilgili mevzuat doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigortacıya ibraz edilmeden tazminat ödenmez.
Onarım masrafları zarar gören aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda, aracın ilgili mevzuat doğrultusunda trafikten çekildiğine dair "trafikten çekilmiştir" kaşeli tescil belgesi sigortacıya ibraz edilmeden tazminat ödenmez…" hükmünü amirdir.
Ağır hasar ve tam hasar ayrımı yukarıda belirtilen çerçevede, sigortacılık esaslarına ve eksper raporu tespitlerine göre yapılmaktadır.
Pert Araçta Değer Kaybı
Pert araçta değer kaybı talep edilebilmesi mümkün değildir.
Pert halinde araç sahibinin aracı ikinci el piyasasında satışa çıkarması mümkün olmayacağından kaza nedeniyle rayicin altında bir bedelle satış yapması da mümkün olmayacak ve "araç değer kaybı” olarak tazminat da istenemeyecektir. (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 20.09.2017 tarihli ve 2016/15457 E.,........
© Hukuki Haber
