Sanığa Ne Zaman Ek Savunma Hakkı Verilmelidir?
Ceza davasının konusu, iddianamede anlatılan eylemdir. Hüküm, ancak iddianamede anlatılan eyleme ilişkin olarak verilebilir. Davasız yargılama olmaz.
Fakat eylemin hukuksal nitelendirmesi, mahkeme tarafından serbestçe yapılır. Mahkeme, iddianamede anlatılan eylemin dışına çıkamasa da bu eylemi kendisi nitelendirir.
Yeri gelmişken belirtelim ki, hangi eylemin dava konusu edildiği, iddianamenin anlatımından belirlenir ve dava konusu eylem anlatılırken başka eylemlerden de bahsedilmesi, o eylemlerden dava açıldığı anlamına gelmez.
Buna göre savunma, hem iddianamede anlatılan eyleme hem de eylemin hukuksal nitelendirmesine ilişkindir. Dava konusu eylem, yargılama boyunca sabit kalmak zorunda ise de mahkemenin hukuksal nitelendirmeyi değiştirme yetkisi, savunma hakkını zedeleyebilir.
Savunma, doğal olarak iddia edilen hukuksal nitelendirmeye karşı yapılacaktır. Fakat mahkeme, iddia edilen nitelendirme dışında bir hukuksal niteleme yaparsa, bu nitelemeye karşı savunma yapılmadan karar verilmiş olacaktır.
Bu nedenlerle, yargılama yasamızın 226. maddesine göre, suçun hukuksal niteliği değişmeden önce sanığa, değişen bu yeni nitelemeye karşı savunma yapması için haber verilmesi gerekir.
Bu doğrultuda, ek savunma hakkı tanınması için hukuksal nitelemenin değişmesi yeterlidir. Cezanın........
© Hukuki Haber
