Olay/Yakalama Tutanağının Delil Değeri
Kolluk, birçok farklı durumda olaylara el koyabilir ve şüphelileri yakalayabilir. Örneğin kolluk, ihbar sonucu öğrendiği veya kendiliğinden karşılaştığı olaylar karşısında derhal olay yerine intikal eder, güvenliği sağlar ve delillerin kaybolmaması için gerekli önlemleri alır (PVSK ek m. 6/3). Suçüstü hallerinde herkes gibi kolluk da yakalama yetkisine sahiptir (CMK m. 90). Yine, PVSK m. 13’te birçok durumun varlığı halinde kolluğa yakalama yetkisi verilmiştir. Nihayet PVSK m. 4/A uyarınca kolluğun durdurma yetkisi mevcuttur.
Kolluğun bu durumlardan birisi doğrultusunda olaya el koyması sonrası bu olaya bir numara verilir (ceraim no). Daha sonra nöbetçi savcı ya da müracaat savcısı bilgilendirilir ve talimatına göre hareket edilir.
Bilindiği gibi her soruşturma işlemi tutanağa bağlanır (CMK m. 169/2). İşte kolluk, bu şekilde el koyduğu olaylarda, bir olay/yakalama tutanağı düzenler. Bu yazının konusu da bu tutanağın ispattaki rolüdür.
Öncelikle, olay/yakalama tutanağının delil değerinin olabilmesi için yapılan işlemin hukuka uygun olması gerekir. Örneğin, durdurma veya yakalama koşulları oluşmamasına rağmen işlem yapılmışsa, yapılan işlemler hukuka aykırı olacağından bu işlemler sonucunda bir delil elde edilmişse bunlar, hukuka aykırı delil niteliği taşıyacaktır. Dolayısıyla bunların yargılamada kullanılamaması gerekir (CMK m. 206/2-a, 217/2).
İşlemin hukuka uygun olduğu varsayımında, bu tutanağın delil değerinin belirlenmesi gerekir.
Tutanağı düzenleyenler kolluk görevlileridir. Ancak, yakalanan şüphelilere de imza açılabilmektedir. Şüpheliler bazen imza atmakta bazen de imzadan imtina etmektedir.
Buradaki soru, tutanakta şüphelinin imzasının varsa, şüphelinin bundan ne derece sorumlu olduğudur.
Şüpheli, tutanağı imzalamış ve yargıç önünde ya da müdafii eşliğinde alınan ifadesinde bu imzasını kabul etmişse, tutanak içeriğinin vicdani kanaat oluşumunda ne kadar yüksek rol oynayacağı kuşkusuzdur. Zaten burada bir tartışma yoktur.
Şüphelinin; tutanaktaki imzayı müdafi eşliğinde verdiği ifadede veya yargıç önünde kabul etmemesi halinde -örneğin kolluğun kendisine rastgele evrakları imzalattığı ve imzaladığı........© Hukuki Haber
