menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cumhuriyet Savcılarının Duruşmaya Olan İlgisi

20 1
10.04.2025

Ağır ceza mahkemesi üyelerinin duruşmaya olan ilgisi hakkında bir yazı kaleme almış ve sonuç olarak, üyelerin yalnızca bedensel olarak değil psikolojik olarak da duruşmada bulunması ve duruşmayı takip etmesi gerektiğini, aksi durumun yasaya uygun teşekkül etmeyen bir mahkemenin varlığına işaret etmesi nedeniyle mutlak bozma nedeni oluşturduğunu açıklamıştık.

Bu yazımızın altında, “Avukat” kullanıcı isimli bir kişi tarafından Cumhuriyet savcılarının duruşmaya olan ilgisine (ilgisizliğine) de değinilmesi gerektiği yönünde bir yorum yapılmıştır. Biz de zaten bu konuyu ele alacaktık. Bu vesileyle, bu yazımızda Cumhuriyet savcılarının duruşma performanslarını değerlendireceğiz.

Cumhuriyet savcılarının duruşmadaki performansını değerlendirmek için iki olguyu açıklamak gerekir. Bunlardan ilki, Cumhuriyet savcılarının duruşmadaki rolü ve görevidir. İkincisi ise, pratikte genellikle nasıl davranıldığıdır.

Yargılama yasamıza göre Cumhuriyet savcısının görevi, soruşturma ve kovuşturmaya göre ayrışmaktadır. Cumhuriyet savcısı, suçu araştıran kolluğun başında yer alır ve soruşturmada tüm delilleri toplar. Daha sonra iddianame düzenleyerek dava açar. Bu bağlamda soruşturmada savcının temel görevi, etkin bir soruşturma yaparak ulaşabildiği tüm delilleri hukuka uygun bir biçimde toplamak ve bunun sonucunda dava açılıp açılmayacağına karar vermektir.

İddianamenin kabul edilmesiyle kovuşturma aşaması başlar. Kovuşturma aşamasının ve hatta yargılamanın en önemli bölümü, duruşma aşamasıdır.

Cumhuriyet savcısı, kamu davasının davacı vekilidir ve iddia makamını teşkil eder. Bu nedenle İngilizcede kamu avukatı (Attorney General) veya Almancada devletin avukatı (Staatsanwalt) gibi kavramlar bulunur.

Suçun kendisine karşı işlendiği ileri sürülen kişiler, mağdur veya suçtan zarar görendir. Bunlar davaya katılma hakkına sahiptir. Bunlar, bir avukatın yardımını da alabilir. Bu avukat, katılan vekilidir. Bu yönüyle, suçun işlendiği kişinin bireysel iddiası, katılan tarafından yapılır.

Ancak suç, toplumsal bir olgudur. Ceza hukuku, kamu hukukunun bir dalıdır. Her suçun dolaylı mağduru, devlet yani toplumdur. Toplumsal iddia da toplumun........

© Hukuki Haber