Ceza Duruşmaları Neden Tek Celsede Bitmiyor?
Yargılama yasamızın 190. maddesi uyarınca, zorunlu haller dışında duruşmaya ara verilemez. Yani hüküm, tek celsede verilir. Fakat bizim uygulamamıza bakıldığında, herhalde çoğu dosyada 2 celseden fazla süren duruşmalar söz konusudur. Peki, yasanın istisna olarak gördüğü zorunlu durumlar gerçekten bu kadar yaygın mıdır?
Duruşma oturumlarının ertelenmesine pek çok neden etki etmektedir. Bunlardan en önemlilerinden birisi, tanıkların duruşmaya gelmemesidir. Yargılama yasası uyarınca tanık, mazeretsiz gelmezse yaptırımla karşılaşabilir. Fakat bizim uygulamamızda bunun bir yaptırımı yoktur. Dolayısıyla herhangi bir tanık, bir ceza yargılaması duruşmasına gidip gitmemek konusunda oldukça rahat davranabilmektedir.
Halbuki Fransız Ceza Yargılama Yasasının 326. maddesi uyarınca, duruşmaya gelmeyen tanığa 3750 Euro para cezası verilebilir. Kanımızca, bizim ülkemizde de tanığa mazeretsiz gelmediğinde neredeyse iki asgari ücret tutarında (40.000 TL) bir ceza kesilmesi ve uygulanması söz konusu olsa, çoğu tanık duruşmaya intikal eder.
Diğer bir neden, duruşma hazırlığının iyi yapılmamasıdır. Yargılama yasamızda duruşma hazırlığı 175 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu evre uygulamada, tensip aşamasıdır. Birçok mahkeme,........
© Hukuki Haber
