Kesinleşmiş Bir Ceza Nasıl Ortadan Kalkar? İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu
İmar kirliliğine neden olma suçu (TCK m. 184), diğer suçlardan farklı olarak, failin cezalandırılmasını değil, imara aykırılığın giderilmesini teşvik eden bir düzenleme içerir. Kanuna göre, suça konu yapının tamamen hukuka uygun hale getirilmesi veya yıkılması halinde, ceza kesinleşmiş olsa bile davanın düşmesine karar verilebilir. Bu düzenleme, imar hukukunun ihlallerinin cezai yaptırımla değil, doğrudan düzeltilerek ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Ancak, uygulamada bu hükmün, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) veya infazı önleme amacıyla kötüye kullanıldığı durumlar da tartışma konusudur. Bu yazımızda, söz konusu düzenlemenin hukuki boyutlarını ve uygulamadaki etkilerini detaylarıyla ele alacağız.
“Etkin pişmanlık hükmünün bulunduğu hallerde CMK’nın 231/5,6. maddesinin uygulanmasını önleyen bir hükmün bulunmaması ve esasen 184/5. madde uyarınca, kişinin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak yaptığı binayı imar planına ve ruhsata uygun hale getirmesi halinde kamu davasının açılmaması, açılmış davanın düşürülmesi ve hüküm verilmesi durumunda mahkûm olunan cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kalkmasının gerektiği…” (YARGITAY 4. CD., E. 2009/17546 K. 2009/17330 T. 28.10.2009)
“Etkin pişmanlık kurumu, işlediği suçla ilgili olarak pişmanlık gösteren failin, işlediği haksızlığın neticelerini mümkün olduğunca ortadan kaldırma veya azaltması halinde, hiç ceza verilmemesini veya cezasında belli bir miktar indirim yapılmasını öngören ve cezayı kaldıran şahsi sebep olarak kabul edilen ve bu........
© Hukuki Haber
