UYUŞTURUCU MADDE KULLANMA VE TİCARETİ SUÇU ARASINDAKİ FARKLAR – YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRME
Giriş
Uyuşturucu madde suçları, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) toplum sağlığını ve kamu düzenini korumaya yönelik olarak sıkı yaptırımlara tabi tutulmuş suç tiplerindendir. Bu makalede, özellikle kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçu (TCK m.191) ile uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu (TCK m.188) incelenecek ve maddeler arasındaki ayrım üzerinde de durulacaktır. Yargıtay kararları, maddenin miktarının suçun niteliğine etkisi, doktrindeki görüşler ve uygulamadaki sorunlar çerçevesinde ele alınacaktır. Unutulmamalıdır ki, uyuşturucu maddenin artık günümüzde daha kolay ulaşılabilir hale gelmesi nedeniyle özellikle genç nüfus üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Organize suç örgütlerinin finans kaynağı olması nedeniyle de dünya genelinde sıkı bir şekilde düzenlenmiştir.
Uyuşturucu Maddenin tanımı hakkında
Dünya Sağlık Örgütü’nün de “Bitkisel veya sentetik menşeli olup, merkezi sinir sistemini etkileyerek, fizik veya psişik bağımlılık hallerine yol açan ve bazı hallerde tek konulu (kullanmanın devamı üzerine dozajı artırmak ihtiyacının duyulması) ve diğer bazı hallerde ise aynı kişinin değişik uyuşturucu kullanması gibi çift konulu tutku yaratan bütün maddeler” şeklinde uyuşturucu maddelere ilişkin tanımı bulunmaktadır. Ayrıca TCK 188’e ilişkin yargı kararlarında veya kolluk tutanaklarında uyuşturucu kavramıyla, genellikle tüm narkotik maddeler ifade edilmektedir (Berki 2023: 104). Ancak kanun koyucu uyuşturucu ve uyarıcı madde olarak ayırmıştır. Bu nedenle uyarıcı maddeler de söz konusu suçun maddi konusunu oluşturmaktadır.
3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanunun 4.Maddesinde de (Değişik: 23/1/2008-5728/457 md.) bir tanım verilmiştir ve cezai hükümlerden de bahsedilmiştir;
‘’Ham afyon, hazırlanmış afyon, tıbbî afyon ve bunların müstahzarları Türk Ceza Kanununun uygulanmasında uyuşturucu maddelerden sayılır.
İzinsiz olarak haşhaş ekimi yapan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu madde kapsamında ekim yapma ibaresinden, tohumun toprağa ekilmesinden ürünün hasadına kadarki süreç anlaşılır.
İzin almış olmakla birlikte, bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde haşhaş ekimi yapan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır. İzinsiz ham afyon üretenler, Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır ‘’ şeklindedir.
TCK 191 – Kullanmak İçin Uyuşturucu Madde Bulundurma Suçu
Kullanmak için uyuşturucu bulundurma suçu, kişisel ihtiyaç kapsamında değerlendirilen, bağımlılıkla mücadele amacı taşıyan bir suç türüdür. Cezadan çok tedavi, denetimli serbestlik ve rehabilitasyon ön plana çıkmaktadır.
TCK 188 – Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Suçu
Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu, yalnızca kamu sağlığını değil, aynı zamanda gençliği koruma amacı taşır. Satmak, satışa arz etmek, başkalarına vermek, sevk etmek, nakletmek, depolamak, satın almak, kabul etmek, bulundurmak gibi seçimlik hareketlerle işlenebilir (TCK........
© Hukuki Haber
