Bilişim Sistemlerinin Araç Olarak Kullanılarak Kullanılması Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık Suçu (TCK m.158/1-f): Dijital Dünyada Yeni Tehditler
Giriş:
Bu makalemde, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinde düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında, özellikle bilişim sistemleri kullanılarak işlenen dolandırıcılık fiillerini ele alıyorum. Bu çalışmayı yapmaktaki amacım vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir. Günümüzde dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılık suçları da farklı şekiller almış ve bilişim araçları kullanılarak işlenen dolandırıcılık eylemleri çok yaygın hale gelmiştir. Dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiği günümüzde, teknolojinin sunduğu kolaylıklar ne yazık ki kötü niyetli kişiler tarafından suistimal edilebilmektedir ve dolandırılan vatandaşların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Makalemde öncellikle bu suçun tanımına ve verilen cezalara değineceğim sonrasında dolandırıcıların hangi yöntemleri kullandıklarını anlatacağım.
1. Dolandırıcılık Suçu ve Nitelikli Hali Nedir?
Dolandırıcılık, TCK m.157 kapsamında “bir kimseyi aldatıcı davranışlarla kandırmak suretiyle onun veya başkasının malvarlığında zarara neden olmak” şeklinde tanımlanır.
Ancak bazı durumlarda dolandırıcılık suçu, daha ağır sonuçlara yol açabilecek şekilde özel araç ve yöntemlerle işlenebilir. İşte bu hallerde suç, “nitelikli dolandırıcılık” kapsamına girer ve ceza artırılır.
2. TCK m.158/1-f: Bilişim Sistemleri Kullanılarak Dolandırıcılık
Türk Ceza Kanunu’nun 158/1-f maddesinde şu ifade yer alır:
“Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç........
© Hukuki Haber
