menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MEHİL SÜRESİNDE TEHİR-İ İCRA KARARININ İBRAZ EDİLMEMESİ VE TEMİNATIN ALACAKLIYA ÖDENMESİ

8 1
13.03.2025

Kural olarak mahkeme tarafından verilen kararlar kesinleşmesi beklenmeden takibe konu olabilmektedir. Cebri icra baskısından kurtulmak isteyen borçlu icranın geri bırakılması (tehir-i icra) kararı ile takip işlemlerinin durdurulmasını sağlamaktadır.

Mahkemece verilen karar üzerine alacaklı ilamlı icra takibi başlatmakta, borçluya icra emri tebliğ edilmekte, istinaf/temyiz yoluna başvuran borçlu faiziyle hesaplanan alacağı icra dosyasına yatırarak kendisine mehil vesikası verilmesini talep etmekte, verilen süre içerisinde tehiri icra kararı getirerek dosyadaki paranın alacaklıya ödenmesini engellemektedir.

Ancak bazen mehil belgesi alınmasından sonra icra dosyasına tehiri icra kararının ibraz edilmediği görülmekte, bu gibi durumlarda icra dosyasına yatırılan paranın akıbeti ve dosyanın infazının nasıl gerçekleşeceği, alacaklının kusurlu davranıp infaz istememesi durumunda faiz talep hakkını nasıl kaybedeceği yazımızda açıklanacaktır.

"İcranın geri bırakılması için verilecek süre" başlıklı İİK'nun 36.maddesinde;"İlâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. Bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir." düzenlemesine yer verilmiştir.

Madde metninden anlaşıldığı üzere borçluya icranın geri bırakılması hakkında karar getirmesi için verilecek sürenin belirlenmesi icra müdürüne bırakılmıştır. Ne kadar süre verileceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Verilecek süre içinde icranın........

© Hukuki Haber