İDARENİN MAHKEME KARARINI UYGULAMAMASI VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU
Kamu görevini yerine getirmekle görevlendirilen kişi, görevi dolayısıyla kamu hukuku yükümlülüğü altına girmekte, üstlenmiş olduğu görevi sadakatle yerine getirerek, bireylerin kamu idaresine karşı duydukları güveni sarsmamak zorundadır.
İdarenin mahkeme kararına uygun hareket etmesi mecburi olup, buna aykırı durumlar İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında tazminat sorumluluğunu, Ceza Kanunu Kapsamında ise Görevi Kötüye kullanma suçunu gündeme getirmektedir.
Anayasa'nın 138.maddesi ''Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.'' ve İdari Yargılama Usulü Kanunun 28.maddesi '' Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.'' , ''Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.'' düzenlemelerini ihtiva etmektedir.
Madde metinlerinden de anlaşılacağı üzere idare, mahkeme kararını kendisine tebliğinden itibaren derhal ve en geç 30 gün içerisinde uygulamakla mükelleftir. İdarenin mahkeme kararını uygulamaması; kararın hiç uygulanmaması, kararın geç uygulanması, kararın eksik veya gereği gibi uygulanmaması vb. şekillerde olabilmektedir. İdari yargı kararlarının yerine getirilmemesi durumunda , idareye karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabileceği kanunda açıkça ifade edilmiştir.
Bu durum ayrıca kamu görevlisinin görev gereklerine aykırı bir davranışta bulunması sebebiyle görevi kötüye kullanma........
© Hukuki Haber
