Dijital devrim ve insan
Dijital devrim ve insan
Dünya, şu anda Dijital Devrim veya Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) olarak adlandırılan bir dönüşüm sürecini yaşıyor. Bu devrim, teknolojik yeniliklerin ve dijitalleşmenin insan yaşamının her alanında köklü değişimlere yol açtığı bir dönemi temsil ederken; dünyanın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı yeniden şekilleniyor.
Her değişim ve dönüşüm sancılı bir süreçtir.
Bu devrim, hem büyük fırsatlar hem de derin eşitsizlikler yaratacaktır.
Dijital ve teknolojik dönüşüm bireylerin ekonomik yaşamını önemli ölçüde etkileyeceğe benziyor. Bu etki gelirden harcamaya, tasarruftan çalışma biçimlerine kadar birçok farklı alanda hissedilecek.
Bu yazıda dijital devrimin bireylerin ekonomisine olan etkilerini yazmak istedim. Ben de bu belirsizlikten ve dönüşümden zaman zaman kaygı duyuyorum. Bu yüzden netleştirmek hepimize iyi gelecek. Sanki karanlık bir mağarada ışık yakmak gibi… Bilgiyle belirsizliği ortadan kaldıralım ve dönüşüme ayak uydurabilmek için kendi payımıza neler düşüyor fikir edinelim.
Bu dönüşüm; bazı mesleklerin yok olmasına, yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve mevcut rollerin farklı beceriler gerektirecek şekilde evrilmesine neden olacaktır. Bu ne demek; bazılarımız gelir elde ettiği işini kaybedecekken bazılarımız teknolojiye adapte olma yeteneği ve kendini sürekli geliştirme arzuları nedeniyle bu dönüşümü hasarsız atlatacak . Teknolojiye ve eğitime erişimi olan bireyler daha yüksek gelir elde ederken, bu imkana sahip olmayanlar ekonomik olarak geride kalabilecektir. Adapte olmak sürekli öğrenmek, dijital araçları etkili kullanmak, paylaşımda bulunmak ve etik bir anlayışla hareket etmekten geçiyor. Serbest çalışma modeliyle yapılan işler, çevrimiçi platformlardan elde edilen gelirler ve dijital ekonomide ki fırsatlar bireylerin ek gelir sağlamasına olanak tanıyor. 21. yüzyılın en iyi tarafı çeşitli farklı mecralardan ek gelir kazanılabilmesi. Dijital devrimde gelir elde etme yolları ve araçları değişiyor. Değişmeyen........
© HTHayat
