menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Boşa geçen zaman, geri gelmeyen fırsatlardır

11 0
06.02.2025

Boşa geçen zaman, geri gelmeyen fırsatlardır

Bir yılın kıymetini bilmek istersen, sınıfta kalan bir öğrenciye sor.

Bir ayın önemini anlamak için, erken doğmuş bir bebeğe sor.

Bir haftanın ne kadar değerli olduğunu, gazete çıkaran bir editöre sor.

Bir günün nasıl geçtiğini, günü kazançla kapatan bir işçiye sor.

Bir saatin ne anlama geldiğini, sevdiğini bekleyen birine sor.

Bir dakikanın önemini görmek istersen, uçağını kaçıran bir yolcuya sor.

Bir saniyenin nasıl değiştirdiğini, kazadan kıl payı kurtulan birine sor.

Bir anın bile ne kadar değerli olduğunu bilmek için, sana gerçekten değer veren birine sor.


Ne büyük hazine şu zaman. Yaş ilerledikçe kıymeti bilinen ancak geri döndürülüp tekrar tekrar kullanamadığımız bir birikimdir. Her gün yaşam kumbaramıza 86.400 saniye yükleniyor ve biz bu birikimi harcıyoruz. Buradaki en önemli kısım ise zamanımızı nelere, nasıl harcadığımızdır. İnsanda bilinçli zaman yönetimi 18-25 yaş arasında gelişmeye başlarken, 25 yaş sonrasında tam anlamıyla otururmuş. Tam da bu yaşlar; hayata atıldığımız, ayaklarımız üzerinde durmaya çalıştığımız ve parayla tanışmaya başladığımız dönemler.


Paranın konuşulmasının ayıp olduğu çocukluktan geldik bugünlere. Şimdiden geçmişe baktığımda sanki zenginliğe giden yol gizli bir şey ve bu durum herkesle paylaşılmıyor algısı yaratılıyordu. Oysaki konuşabilen varlıklar olarak parayla ilgili hususları konuşmaktan çekiniyorduk. Merakımızı dedikoduya dönüştürüp, başkasının malı züğürdün çenesini yoruyordu.


Bu yazımda sizlere, ne kadar erken yatırıma başlanırsa birikimlerin kar topu gibi büyüyeceğini anlatmak istiyorum. Çünkü zaman, yatırımın en büyük dostu ve takım arkadaşıdır. Bizler ise hayat yolculuğumuzda çoğunlukla acı deneyimlerle öğreniyoruz. Oysaki ne gerek var yürünen yolları ilk defa keşfeder gibi tekrar yürümeye. Tecrübe sahibi insanları dinlesek ve deneyimlerinden faydalansak hayatımız belki daha kolay olur.


Bileşik faizi hiç duydunuz mu? Bu yazıyı okuyanların çoğunluğu gibi bu kavramı ilk duyduğumda bu nedir demiş ve öğrendikten sonra çok şaşırmıştım.


Bu konuyla ilgili Albert Einstein’a atfedilen ünlü bir söz okumuştum. “Bileşik faiz, dünyanın sekinci harikasıdır. Onu anlayan kazanır, anlamayan öder.” Bu sözün gerçekten Einstein tarafından mı söylendiği kesin değildir ancak finans........

© HTHayat