Adaletin bu mu dünya?
Adaletin bu mu dünya?
Zeynep ve Elif aynı mahallede doğup büyüyen iki kız çocuğu.
Çocuklukları aynı sokaklarda oyun oynayarak geçmişti. İkisi de zeki, meraklı ve büyük hayalleri olan kızlardı. Ama kaderleri farklı çizilmişti.
Zeynep’in ailesi varlıklıydı. İyi okullara gitti, kaliteli bir eğitim aldı, yabancı dil öğrendi ve istediği üniversiteye rahatlıkla kaydoldu. Stajlarını iyi yerlerde yaptı, mezun olduğunda büyük bir şirkette işe başladı. Hayatı hep bir adım önde başladı ve öyle devam etti.
Elif’in ailesi ise düşük gelirliydi. Babası inşaat işçisiydi, annesi temizlik işlerine gidiyordu. Elif derslerinde başarılıydı ama ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için zamanla önceliği değişti. Lisede çalışmak zorunda kaldı, derslerini ihmal etti ve üniversiteye hazırlanmak için özel ders ya da ek kaynaklara ulaşamadı. Sonunda eğitimine devam edemedi ve düşük ücretli işlerde çalışmaya başladı.
Bir gün, yıllar sonra yolları tekrar kesişti. Zeynep lüks bir kafede kahvesini yudumlarken, Elif garson olarak masasına geldi. Göz göze geldiklerinde ikisi de anladı: Tek farkları, sahip oldukları fırsatlardı.
Bu hikaye bizim hikayemiz. Şu anda 40’lı 50 ‘li yaş grubunun çocukluktan yetişkinliğe geçiş hikayesi. Bugün ise şartlar çok değişti, yaşadığımız ülkenin geldiği durumda Zeynep ve Elif aynı mahallede artık büyüyemezler. Çünkü şehirlerde yeni yapılaşmalar ve gelir durumumuza göre seçenekler arttı. Sınıfsal ayrım gözle görülür şekilde iliklerimize kadar hissediliyor. Hangi semtte yaşadığınız, oturduğunuz site, çocuğunuzu gönderdiğiniz okul, sağlık için hizmet aldığınız hastane gelir durumunuza göre şekillenebiliyor. Önceden kapıcının çocuğuyla, fabrikatörün çocuğu aynı sırada eğitim alabilirken şimdi ise ulaşabildikleri fırsatlar birbirinden o kadar uzak.
Peki, adalet nedir? En temel anlamıyla herkese hakkını verme, doğru ve hakkaniyetli davranma ilkesidir. Bireyler, toplumlar ve devletler için en temel değerdir. Toplumsal düzeyde adalet, insanların fırsat eşitliğine sahip olması, haklarının ihlal edilmemesi........
© HTHayat
