Karmøys skolestruktur: Valg for fremtiden, ansvarlighet eller tradisjon?
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Karmøy står ved et veiskille. Utfordringene er betydelige: Synkende elevtall, en aldrende befolkning, økende behov for eldreomsorg og en kommuneøkonomi som krever ansvarlige beslutninger. Administrasjonen har i denne situasjonen lagt frem anbefalinger for en mer bærekraftig skolestruktur, basert på grundige analyser og fremsynte prognoser.
Administrasjonens forslag er ikke basert på tilfeldige antagelser, men på grundige vurderinger og prognoser fra anerkjente kilder som Norconsult og Statistisk sentralbyrå (SSB). Disse analysene strekker seg frem til 2039 og viser en tydelig trend: elevtallet i kommunen vil synke. For å sikre en effektiv og fremtidsrettet skolestruktur har administrasjonen vurdert ulike alternativer og konkludert med at deres forslag er både nødvendige og ansvarlige.
Samtidig ser vi at det er sterke ønsker om å opprettholde dagens skolestruktur. Dette er en naturlig reaksjon, da skoler ofte er viktige for lokalsamfunnene de ligger i. Det er ingen tvil om at endringer kan være krevende, men det er også viktig å se på de langsiktige konsekvensene av å opprettholde en skolestruktur som ikke er tilpasset demografiske og økonomiske realiteter. En endring i skolestrukturen kan ha konsekvenser for lokalsamfunnene, som lengre skolevei, potensielt lavere tilflytting til enkelte områder og en svekkelse av lokale felleskap. Samtidig må vi vurdere hva alternativet er: En stadig mer presset kommuneøkonomi der det blir vanskeligere å prioritere andre kritiske tjenester som eldreomsorg og helse.
En av de mest presserende utfordringene i Karmøyskolen er mangelen på kvalifiserte lærere. Tall fra mars 2025 viser at 69 ansatte mangler godkjent utdanning, noe som utgjør 49,8 årsverk. Dette påvirker kvaliteten på undervisningen. Ved å effektivisere skolestrukturen kan kommunen samle ressursene bedre og sikre at flere elever får undervisning av faglærte lærere. I tillegg kan man unngå situasjoner der små klasser beslaglegger en uforholdsmessig stor del av lærerkapasiteten.
Samtidig er det viktig å understreke at enkelte investeringer fortsatt er fornuftige. Byggingen av nye Åkra skole er et eksempel på en........
© Haugesunds Avis
