Spørsmålet er ikke om det er sagt nei – men om det er sagt JA!
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Regjeringen har varslet at det vil komme et forslag om samtykkelov innen påske. På årsmøtet til Rogaland AP i fjor tok jeg opp denne saken, og det gleder meg at det nå er bevegelse.
Gleden over at det er bevegelse blir derimot overskygget av enkelte uttalelser i kommentarfelt. Her er det folk (dessverre for det meste menn) som legger til latteremojier, er skeptiske, og lurer på om det skal kreves en skriftlig avtale som må bekreftes med BankID, eller om det skal skattelegges. Hvorfor? Dette undergraver alvoret i saken. For dette er alvorlig!
Tall fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) viser at én av fem jenter og kvinner har vært utsatt for voldtekt. Tre prosent av menn har opplevd det samme. Tallene er skremmende høye. Rapporten viser også at de fleste voldtekter fortsatt begås av personer som har en relasjon til offeret, og at fire av fem ikke anmelder.
Så hvorfor samtykkelov? En samtykkelov handler om at initiativtakeren skal sikre, og har ansvar for, at den andre parten har samtykket til seksuell omgang. Norge er det eneste landet i Skandinavia som fortsatt ikke har en tydelig samtykkelov. Danmark innførte loven i januar 2021, og økningen i anmeldelser har vært markant siden den tid. I Sverige ble loven innført i juli 2018, og etter det har antall voldtektsdommer økt med 75 %.
I tillegg til Sverige og Danmark har også Malta, Island, Hellas, Kroatia, Slovenia, Nederland, Spania, Belgia, Finland, Irland, Storbritannia, Sveits, Tyskland, Luxembourg, Kypros og Polen........
© Haugesunds Avis
