menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Stakkars milliardærer? Den norske «idyllen» - del 1

6 0
21.01.2025

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange lar seg forskrekke av milliardærer som flytter til Sveits og andre skatteparadis. Vekk fra velferdsstatens trygge favn. Og fra det som oppfattes som et urettferdig skattesystem. Ikke minst at skattesystemet vil være en katastrofe for fremtidig verdiskapning i det norsk samfunnet. Fortjener milliardærene denne «påtatte» offerrollen? Ja mener Høyre og FrP.

La oss se litt på bakgrunnen for denne snuoperasjonen i mentalitet i det norske samfunnet. Er fellesskapsfølelsen borte? Hva er fakta? Og hva er retorikk?

Velferdsstatens fundament

Det er vel ingen diskusjon om at det var AP og LO som gikk i bresjen for velferdsstatens grunnleggende prinsipper på 60 og 70 tallet? «Yt etter evne – få etter behov» var grunntanken (lettere omskrivning av Karl Marx tese). Frem til nå har det ikke vært stor politisk uenighet om prinsippet. Skillelinjene i debatten nå går mellom «venstresiden» (AP, SV og Rødt) og «høyresiden» (Høyre, FrP, Venstre, KrF).

Karakterisert av en katastrofal tilbakegang for AP, arkitekten bak denne modellen. Stridstema nr. 1 er altså formuesskatten, men også en generell misnøye med skatte- og avgiftsnivået. FrP vil også kutte i u-hjelp og innvandring samt setter søkelys på sosialstønad. Uten oljeinntektene ville debatten vært betydelig skarpere. Er spørsmålet om samfunnet har beveget seg fra solidaritet mot egoisme utidig?

Handlingsregelen

Det var Jens Stoltenberg (AP) som i sin første regjering i 2001 foreslo handlingsregelen. Kort fortalt. Underskuddet på statsbudsjettet skulle ikke kunne overstige realavkastningen på Statens pensjonsfond utland (SPU). Realavkastningen stipulert til 4 %, senere regulert til 3 %. Oljefondet var i 2001 ca. 580 milliarder. I dag har fondet passert 20 000 milliarder. Verdens største fond.

Regjeringens forslag for statsbudsjettet 2025 var 2,5 % tilsvarende 460 milliarder kroner. Statsbudsjettet er totalt 2.250 milliarder i 2025. Oljepengebruk utgjør 20,4 % av statsbudsjettet. Beløpet har altså økt dramatisk i takt med fondets størrelse.

Skulle fondet i disse turbulente tider internasjonalt reduseres, ville skatter og avgifter måtte økes betydelig, dersom velferdsstaten skulle opprettholdes. Handlingsregelen er også en........

© Haugesunds Avis