menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hva skjer dersom Trump tar over Grønland med makt? Blir det krig?

8 0
03.04.2025

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hvis Norge kommer i krig, hjelper ikke USA da?»

Dette var ett av mange spørsmål elever hadde sendt inn til en spørretime som ble arrangert på Vardafjell videregående skole tirsdag.

24 timer tidligere fylte Senioruniversitetet hele storsalen i Edda Kino, der tidligere forsvarssjef Sverre Diesen holdt foredrag om det samme.

Unge og gamle samles rundt de samme bekymringene: Hva skjer nå som Trump snur opp/ned på mye av det vi har trodd lå fast i verden? Hvor farlig er det nå?

Hos Senioruniversitetet satt jeg i salen, på Vardafjell skulle jeg forsøke å svare litt selv. Det må innrømmes at Diesen, som nå er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, har størst pondus av oss i dette, og det er hans betraktninger jeg legger vekt på under. Men selv forsvarseksperten er klar på at nå forandrer ting seg fort:

– Jeg gjorde foredraget ferdig rett i forkant her, for det utvikler seg hele tiden, sa Diesen og startet en interessant gjennomgang av ting som sterkt preger vår del av verden nå:

  • Krigen i Ukraina, der han mener Vesten har forspilt muligheten til å sette Ukraina i stand til å vinne krigen militært. Diesen mener det sannsynlige utfallet nå er en frosset konflikt der Russland kontrollerer en del ukrainske områder, og kan gjenoppta krigen senere.
  • Konsekvensene for Europa, der Russland innkasserer en slags seier, i alle fall i egne øyne, og fortsetter en permanent sivilisasjonskrig med Vesten, uten væpnet konflikt.
  • Men Russland er slettes ingen stormakt lenger, de har en økonomi på størrelse med Italia. Men de har energiressurser og atomvåpen. «En bensinstasjon med atomvåpen», som senator John McCain har uttalt.
  • USA som skaper usikkerhet om sitt lederskap for den vestlige verden. Usikkerhet om Trump, og ikke minst hva og hvem som kommer etter ham.
  • USA og Kinas forhold, der Kina vil dominere verdenshandelen, ikke ødelegge den. Kina er den økonomiske supermakten som utfordrer USA.
  • Europas liv med et isolasjonistisk USA og et aggressivt Russland, og Skandinavias situasjon etter Nato-utvidelsen med Sverige og Finland:

– Midt- og Sør-Norge har i prinsippet........

© Haugesunds Avis