menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Det går bra, eller?

9 0
25.01.2025

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste ukene har jeg holdt to foredrag om hva vi kan vente oss med Donald Trump som president i USA. Foredragene har vært for personer som følger godt med i samfunnet, og har opplevd mange presidenter. Spørsmålene og betraktningene fra salen er dermed vel så interessante og gode som mine tanker.

Ikke minst er det interessant å høre hvor forskjellig folk tolker det som skjer, og hvor mørkt eller lyst de ser på utsiktene.

Mange er svært bekymret for hva som vil skje, om Donald Trump gjør alvor av alt han sier. Da blir det år med handelskrig, trolig store menneskerettighetsbrudd med massedeportasjoner, væpnede konflikter mellom tidligere venner og en verden som skyter fart mot snart uunngåelige klimakriser.

Jeg er blant dem som ikke tror det går så galt som mange frykter, i alle fall i et globalt perspektiv, og som vanlig kommer vi i Norge ganske godt ut av ting uansett. Det er mulig jeg velger å ta det standpunktet, framfor å være overbevist.

Men jeg har fortsatt tro på USA. Det er også et storslagent land, og det er sammensatt. Sterke stater styrer mye over egen politikk, og mye av det Trump forsøker å få til, vil møte mye motstand på grunn av delstatslovgivning. For eksempel har California nesten 40 millioner innbyggere alene og styres i en helt annen retning enn Trumps USA.

Selv om republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen, er det heller ikke fritt fram på nivå. Trump vil ha noe motstand i eget parti, muligens økende etter hvert som presidentperioden går mot slutten. Fagfolk i departementene og drevne og mer nøkterne politikere som påtroppende utenriksminister Marco Rubio vil ha en modererende effekt når Trumps bøllete retorikk skal omsettes til praktisk politikk.

Massedeportasjoner vil møte motstand når man ser de menneskelige og økonomiske kostnadene ved dette. Matvareprisene vil fort gå opp om store deler av arbeidsstyrken på gårdene skal bort. Skyhøye tollmurer på import vil styrke amerikanske produksjonsbedrifter – så lenge disse ikke også baserer seg på import av deler til produksjonen, og mange forbrukere vil oppdage at høye tollsatser vil føre til prisvekst. En fallende inflasjon kan plutselig øke igjen.

Da ser folk at Trumps løfter om mer velstand til alle ikke holder.

Hvordan Norge og vi kommer ut av en varslet handelskrig, er usikkert. EU-tilhengere mener vi nå må knytte oss tettere til unionen, for ikke å bli stående alene. Det er ikke sikkert. Norge kjøper mer enn vi selger til USA. Slikt liker Trump. At vi er små, kan bli et kjempeproblem fordi vi ikke prioriteres dersom Trump primært vil ha handelsavtaler direkte med enkeltland – men det kan også være en mulighet for at man bare banker gjennom ok avtaler med små land USA tjener på handel med. Går man mer på enkeltnæringer, er det grunn til bekymring for norsk fiskeeksport til USA.

For å ta noe positivt med Trumps politikk: Jeg tror det er nødvendig for USA å ta mer tak i ulovlig innvandring, spesielt i sør. De interne problemene med fattigdom og uhelse er allerede enorme. (Så tror jeg ikke Trump har løsningene for disse.)

Jeg tror også at det kan være bra for verden at Kinas stadig sterkere rolle pekes mer på og utfordres sterkere – så lenge dette ikke eskalerer til en konflikt som hindrer viktig samarbeid på andre fronter, eller gir enda verre utfall.

At Trump har mindre ambisjoner som verdenspoliti, enn andre presidenter har hatt, har også klart positiv sider, om enn usikre.

Jeg er også blant dem som legger til grunn at en del av Trumps ekstreme utspill om Panama, Grønland, Nato og Canada, er mer forhandlingstaktikk enn uttrykk for reelle planer. Går man inn i forhandlinger der den ene ytterkanten av forhandlingsrommet er flyttet til det ekstreme, skyves også sentrum – der........

© Haugesunds Avis