menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gerçeği kaydetmek ve etik gazetecilik

15 1
30.01.2025

Bir gazeteci olarak, bir bilirkişi ile yaptığınız telefon görüşmesinin ses kaydını haber programı sırasında yayınlamak, yasal, etik ve profesyonel faktörler de dahil olmak üzere birkaç unsura bağlı olsa gerek.

Çoğu durumda, telefon görüşmesini kaydetmeden önce uzman tanığından (veya herhangi bir kişiden) açık onay almanız gerekmektedir. Görüşme gazetecilik amacıyla olsa bile, kaydın yayınlanması genellikle kaydedilen kişinin önceden kayda onay vermesini gerektirir…

Örneğin Amerikada; kayda onayla ilgili yasalar, bulunduğunuz yere göre değişiklik gösterir. Bazı eyaletlerde veya ülkelerde iki taraflı onay gerekmektedir (yani her iki tarafın da kaydın yapılmasına onay vermesi gerekir), diğerlerinde ise yalnızca tek taraflı onay yeterlidir Bu durumda, kaydeden kişi olarak, diğer tarafı bilgilendirmeden kaydetmek mümkündür, ancak siz konuşmanın bir parçası olmalısınız.

***

Normal koşullarda etik hususlara bakarsak, görüşmenin kaydedildiğini özellikle yayın için kullanmayı planlıyorsanız bildirmelisiniz. Şeffaflık, gazetecilik dürüstlüğü korumada çok önemlidir.

Kayıt yasal olsa bile, içeriğin ilgili, doğru ve bağlamından saptırılmadan, uzman tanığın cevaplarını veya durumu yanlış bir şekilde yansıtmadan sunulması çok önemlidir. Halk TV bu noktada profesyonel davranmıştır.

Bilirkişi davanın niteliği gereği bir gizlilik anlaşmasına sahipse bunu söylemesi gerekir.

***

ANCAK eğer uzman tanığın cevapları, kamuoyu açısından önemli bir davayla ilgili değerli bağlam, analiz veya bilgi sağlıyorsa, kaydın yayınlanması haklı görülebilir. Elbette tüm yasal ve etik standartlara uyulması gerekir.

Yani bilirkişinin taraflılık, politik motivasyon suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu veya belirli bir........

© HalkTV