Hızır: Darda kalanın can yoldaşı, hakikatin ışığı
İsmail Pehlivan
Kadim Anadolu Alevi inancında Hızır kutsal bir varlıktır, umuttur. Hızır dirençtir. Alevilerin Hızır’a olan muhabbetleri onlara insan olmaktan başka bir mertebe bahşetmemiştir. Makbul insan olmak, insan kalmak için gönlünü Hızır’a yurt yapmıştır. Her daim aşkla Hızır ile demdedir.
Anadolu Alevileri Şubat ayının ikinci haftasında üç günlük orucun son günü Perşembe’ye denk gelmesi için Salı günü Hızır Orucu’na başlarlar. Son gün oruçlar açıldıktan sonra Hızır Cemi yapılır. Hızır Orucu bu yıl Şubat’ın 11’inde başlar 14’ünde sona erer. Üç gün boyunca akşamları Cem olunur. Cem ibadetinde sazlar çalınır, deyişler söylenir, mersiyeler, tevhitler okunur, methiyeler düzülür ve Hakk lokmaları paylaşılır.
Şubat ayı, Hızır ayıdır. Aleviler Hakk Muhammed Ali Yolu’nun demirden leblebi, ateşten gömlek olduğunun bilinciyle muhabbettedir, cemdedirler. Cem ibadetinde gönüllerini birlerler. Ölmeden önce ölümü tadarlar.
Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri tutulan (Bazı yörelerde beş gün ile yedi gün Hızır Orucu tutulur) Hızır Orucu’nun ardından Cuma günü kurbanlar tığlanır, Hızır lokmaları dağıtılır, kutlamalar yapılır, bayram olur.
Aleviler için Hızır kutsaldır. Önemi ve anlamı derindir. Onun adının anılmadığı gün yoktur. Darda olan, zora düşen, zulüm gören canlar Hızır’a........
© HalkTV
