menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye’de Türkmenler dışlanıyor mu?

12 0
07.04.2025

Suriye devrimi, halkın özgürlük, adalet ve eşitlik talepleriyle başlamış ve 14 yıl boyunca süren bir direnişle devam etmiştir. Suriye halkı, devrim sürecinde büyük bedeller ödeyerek, zulme karşı başkaldırmış ve nihayetinde 8 Aralık 2024 tarihinde Baas rejiminin tüm cephelerde yenilmesiyle zafer kazanmıştır.

Devrimin gerçek kahramanları, tüm imkânsızlıklara ve ödedikleri büyük bedellere rağmen sadece Allah’a güvenip dayanarak, Esed, İran, Rusya ve ABD’ye karşı 14 yıl boyunca sergiledikleri destansı direnişin sonucunda elde ettikleri zaferi kalıcı hale getirmek için büyük bir çaba gösteriyor. Eğitimden sağlığa, belediye hizmetlerinden ekonomiye kadar sosyal, siyasi ve güvenlik alanlarında, Baas rejiminin bıraktığı enkazı yeniden inşa etmek ve savaşın ardından bozulan iç barışı sağlayarak toplumun sulh ve esenlik içinde yeniden bir arada yaşamasını temin etmek için yoğun bir gayret sarf ediyor.

Suriye devrimini kurumsallaştırıp kalıcı hale getirmek amacıyla, 25 Şubat 2025'te Suriye'nin başkenti Şam'da, farklı dini, etnik ve mezhebi gruplardan yaklaşık 600 kişinin katıldığı bir Ulusal Diyalog Konferansı düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara: "Bugün Suriye, tüm evlatlarını bir araya gelmeye, yaralarını birlikte sarmaya, geleceğini el ele inşa etmeye çağırıyor. Sizleri, Suriye'nin iyileşmesi, yaralarının sarılması ve teselli edilmesi için birlik olmaya, birlikte çalışmaya çağırıyoruz." Dedi.

Cumhurbaşkanı Şara'nın konuşmasında vurguladığı temel noktalar arasında; Suriye'nin bütünlüğü, ortak bir geleceğin inşa edilmesi, halkın bir arada ve kardeşçe yaşaması için uygun bir zemin oluşturulması, İsrail tehdidi, ekonomik istikrar, adaletin sağlanması ve güvenliğin temin edilmesi gibi hayati konularda çözüm arayışlarının ön plana çıktığı görülmektedir.

Ardından, 13 Mart'ta Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara tarafından 53 maddeden oluşan yeni anayasa kabul edildi. Ulusal Diyalog Konferansı'nın düzenlenmesi ve Anayasa Bildirgesi'nin açıklanmasının ardından, 30 Mart 2025'te Suriye Geçiş Hükümeti kuruldu. 23 bakanlıktan oluşan kabinede, Dürzi, Kürt ve........

© Haksöz