menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye'de yeni dönem: İttifaklar, tehditler ve Türkiye'nin rotası

24 0
13.03.2025

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından üç ay geçti ve ülke yeni bir siyasi düzen kurmaya çalışıyor. Ancak, hiçbir geçiş süreci sorunsuz işlemez. Lazkiye’deki büyük ayaklanma, Geçici Hükümet’in otoritesini ilk kez ciddi şekilde sınadı ve Suriye’nin istikrara ulaşmasının sanıldığı kadar kolay olmayacağını gösterdi.

Hükümet, bu ayaklanmayı bastırmayı başarsa da, asıl test Suriye’nin güvenlik politikalarının nasıl şekilleneceği sorusunda yatıyor.

Lazkiye’deki ayaklanma sadece iç dinamiklerle açıklanamaz. Hatta bana kalırsa sadece rejim artıklarının eski güç alanlarını elde etme hevesi ile de açıklanmaz.

İsrail, Suriye’de çatışma hatlarını kaşımaya devam ediyor.

Eski HTŞ’li yeni ‘geçiş hükümeti’ kadrolarının yeni bir Suriye kurma sürecini engellemek için bilinçli olarak tansiyonu yükseltiyor İsrail.

Öte yandan, İran elbette sabık ortağı Esad rejiminin ardından gelen bu yeni yönetimin başarılı olmasını istemiyor. Suudi Arabistan’ın ise daha dolaylı bir yöntemle süreci baltalamaya çalıştığı bilgileri geliyor.

Tüm bu gelişmelerin ortasında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye Geçici Hükümeti arasında imzalanan mutabakat, hükümetin otoritesini pekiştirmek ve Suriye’yi iç çatışmalardan korumak adına tarihi önem taşıyan bir girişim. Ancak mutabakatın sürdürülebilir olup olmadığı konusu elbette temkin ve tedbiri elden bırakmama konusunu zorunlu kılan bir etmen.

Mutabakatın Temelleri ve Suriye’deki riskler

Mazlum Abdi ile Suriye Geçici........

© Habertürk