menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ölümü hatırlatmayı günah sayanların taşladığı keçi

47 1
12.01.2025

Gassal dizisini sonunda izledim.

Şahsen şehrin her yerine asılan ve “Ölünce beni kim yıkayacak?” sorusunu soran o afişi de beğenmiştim. Hem dikkat çekiciydi, hem yarınlar yokmuş gibi yaşayanlara "Dur, bir mola ver kardeş, günün sonunda ölüp gideceğiz, sence hayatın senin mi, amacını bulabildin mi?” muhasebesini teşvik eden bir yanı vardı. Hepimizin bu mesajı almaya ihtiyacı olduğunu düşünen biri olarak tek başına bu afişin mesajının bile son derece yerinde olduğunu düşünmüştüm.

Meğer bazılarının hiç ihtiyacı yokmuş. “Ölünce beni kim yıkayacak?” sorusuyla karşılaşıp moralinin bozulduğunu iddia eden kesimin laik atakları şaşırtıcı biçimde “Zaten Ahmet Kural’ın da kadın düşmanı olduğu” iddialarına karışıp gitti, dizi alabildiğine linç edildi. Herhalde millet oturup bir kerede tüm bölümleri izledi ve diziyi içerdiği din diyanet maneviyat yüklü içeriğinden dolayı sevmediler diye düşündüm.

İzleyince gördüm ki konu o da değil. Hatta biraz hayal kırıklığına uğradım.

BİLAKİS FAZLA SEKÜLER BİR GASSAL…

Zira dizide Ahmet Kural’ın canlandırdığı Baki karakterinin vakit namazı kıldığını bile görmedik. Ölüyü yıkarken okunacak duaları, seremoniyi biliyor ve bu bilgi de zaten onun için ‘teknik bilgi’, yani mesleği gereği lüzum arzeden şeyler. Hepsi bu.

Kafayı ‘ölüm’ fikrine bile değil, kendi ölümü sonrasında yaşanabilecek sıkıntılara takmış bir karakter sadece.

Biraz huysuz, annesini küçükken yitirmiş ve babası da epey nobran çıkmış her kimsesiz evlat gibi hüzünlü, yaşama dahil olmak için gereken motivasyonu iç dinamikleri ile üretemeyen, hayata bakabileceği pembe bir gözlük bulamamış biri.

Sekülerlerimizin ölümle ilişkisi, ölüme yabancılıkları o kadar tuhaf bir düzeyde ki, kendi ölümü konusunda endişeleri olan ve zaten dizi boyunca mesleği nedeniyle dışlanan bir karakter üzerinden bile konuyu “Bu siyasal İslamcılar ölümü sahiplendiler şimdi de, ölüm üzerinden hepimize ayar veriyorlar” noktasına getirebildiler.

Ölümü siz anlattınız, bu hakikat ile siz yüzleştiniz de tutan mı oldu birader?

Kaldı ki dizideki karakter de üç aşağı beş yukarı herkes gibi. Taşralı ortalama insanların hayat memat gaileleri etrafında dönen kara mizaha kapı aralayan karakterler ve........

© Habertürk


Get it on Google Play