Adıyaman ve Kahramanmaraş yeniden ayağa kalkıyor
Türkiye’yi acıya boğan 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünü idrak ediyoruz. O gün 7.7, 7.6 ve 6.5 büyüklüğünde üç şiddetli deprem oldu. Tam 67 bin 669 artçı deprem de bu üç büyük felaketi takip etti. 14 milyon kişi depremden etkilendi. Depremin kapsama alanı 120 bin kilometrekarelik bir alandı. Bu Hollanda’nın üç katı büyüklüğünde olan bir yer demekti.
7.7’lik Pazarcık depreminde toprakta 3 metreye varan yer değişimi vardı. 7.6’lık ikinci Elbistan depreminde bu rakam 7 metreye varıyordu.
Resmi rakamlara göre 53 bin 737 canımız gitti. 107 bin 213 kişi yaralandı. Bu yaralılar arasında artık kolu bacağı ya da bir organı olmayanlar da var.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın düzenlediği bir program vesilesiyle Adıyaman Kahramanmaraş ve Hatay’ın depremden iki yıl sonraki vaziyetlerine tanıklık etmek için yollardayım.
6 Şubat’tan 19 gün sonra gittiğim yerlere tam iki yıl sonra yeniden bakıyorum.
Grapon kağıdı gibi bükülmüş binaları hatırlıyorum. “Cehennem buraya yerleşmeye karar vermiş gibi" demiştim.
O kara günlerden sonra İstanbul’a dönmek de bana huzur vermemiş, sırf yeni bir binaya taşınmak için çok sevdiğim evimden ve semtimden ayrılmak zorunda kalmıştım.
Şimdi yeni haline bakıyorum Adıyaman’ın ve Maraş’ın… Epey toparlanmış görüyorum. Molozlar kalkmış. Yerlerinde ya şantiye var ya da enkazdan arınmış bir boşluk.
Yaşanan felaketin, ihmalin, çaresizliğin, garibanlığın hatırası ise hep akıllarda kalacak.
O yıkımı ve ölümleri yakından yaşayanlar için kısmen acı bir gerçek var. Hayat devam etmiş. Ediyor.
Geride kalanlar için iyi haber de aynı cümlede tecessüm ediyor. Hayat böyle. Bir şekilde eziyor, geride bırakıyor, bazen de önüne katıp sürüklüyor. Devlete, merkezinden yereline idarecilere, yardım kuruluşlarına düşen o insanların tutunmasını sağlamaktı. Bu görev hala devam ediyor.
Adıyaman ve Kahramanmaraş, sürüklene sürüklene bir yerde durmuşlar gibi. Çalkantılı toz ve moloz denizlerinden geçtikten sonra gemi karaya oturmuş, güvercinler ağızlarında zeytin dalıyla insanların yanına dönmüş.
90 milyon evrak incelenmiş
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar’ın verdiği........
© Habertürk
