Üç devletlûdan üç kitap
Devletlûların, yani devlette önemli makamlarda bulunanların dünya kadar bürokratik yük altında kaliteli kitap yayınlamaları pek vakit bulamayacakları için gerçi zordur ama bu işi muvaffakiyetle yapan devlet adamları da çıkmıştır ve böylelerinin hem bizde, hem de Batı’da örnekleri vardır.
Bugün burada üst düzeydeki üç Türk bürokratın dünya kadar işleri arasında yayınladıkları üç yeni kitaptan bahsedeceğim...
* Doç. Dr. Hasan Doğan, “İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi”.
İlâhiyat ve hukuk tahsili yapmış olan Dr. Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın senelerden buyana özel kalem müdürüdür ve tâbiri caiz ise Ankara’daki en güçlü bürokrat ve en fazla ulaşılmaya çalışılan kişidir.
Son üç sene içerisinde “İslâm ve Savaş”, “İslâm Hukukunda Barış ve Antlaşma” ve “Çalışma İlişkileri ve Çalışan Hakları” isimli üç eser yayınlayan Hasan Doğan, geçtiğimiz günlerde “İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi” isimli bir başka eser verdi.
Şimdiye kadar sadece işittiğim, hakkındaki tartışmalara şahit olduğum ama nasıl çalıştığını hiç merak etmediğim kripto para meselesinin fıkıh boyutunun da olduğunu açıkçası hiç düşünmemiştim...
Dr. Hasan Doğan kitabında meseleyi bu yönden ele alıyor, uzun izahlardan sonra kripto paranın suç vasıtası hâline gelme ihtimalinin bulunması, mal kimliği taşımaması ve vergilendirilmesindeki problemler gibi sebeplerle aleyhinde olan fıkıhçıların kanaatlerini anlatıyor, ardından lehteki görüşleri sıralıyor ve “Faizin İslâm ekonomik sisteminin en önemli kırmızı çizgisi olduğu dikkate alındığında, bu durum kripto paraların meşruiyeti için en önemli müsbet özellik olarak ileri sürülmektedir” diyor.
Netice olarak da Bitcoin’in tedavüle girmesinin insanlar arasındaki para akışını tedavüldeki para miktarını korumakla görevli devlet otoritesine zarar verdiğini söyleyerek Bitcoin ile alım, satım, kira, vesaire işler yapmanın dinen caiz olmadığı neticesine varıyor.
Hasan Doğan’ın kitabından konunun sadece fıkıh boyutunu değil, birbirinden ilginç bazı başka bahisler, meselâ kripto para işlemlerinin yüksek miktarda elektrik sarfına sebep olması, İran’da ülke genelinde kripto para üretimi için bir günde Tahran’ın günlük tüketiminin yarısı kadar elektrik sarfedilmesi yahut elektrik kesintilerinin Bitcoin fiyatlarını düşürmesi gibi hususlarda da bilgi sahibi........
© Habertürk
visit website