menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa birliğine doğru...

13 0
14.02.2025

Her şey Alman Göttingen Üniversitesi’nin yayınladığı bir araştırmayla başladı. Araştırmanın sahibi olan Dr. Renas Koshnaw, Türkiye’nin güneydoğusundan başlayıp İran’ın kuzeybatısına kadar uzanan 1500 kilometre uzunluğunda devasa bir yarığın varlığına dikkat çekti…

Sonrasında ortamlar karıştı. Çünkü Koshnaw, “Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Çatlak Türkiye’den Irak’a doğru takvimden koparılan bir sayfa gibi yayılıyor” iddiasında bulununca; aldı herkesi bir panik

Olaya yerbilimci gözüyle bakarsak, bu yarığın yeraltı okyanusunun bir uzantı levhası olduğunu ve inanılmaz bir deprem üretebileceğini daha önce dile getiren Türk bilim insanları vardı ama onlar daha çok yeryüzüne yakın fay kırıklarının hareketlerini izaha çalışıyorlardı. Neyse…

Vallahi Ortadoğu’dan ayrılıp batıya doğru hareket eden bir levhanın rotası sadece küçük bir kalabalığın dikkatini çekmiş olamaz.

Öyle ya, hesap doğruysa sınır çizenlerin, diplomatların, devlet yönetimlerinin yapamadığını bu yarık yapacak bugün ya da birkaç bin yıl içinde. Avrupa istemese de Avrupalı olmak durumunda kalacak memleketimiz…

Böylece “Ortadoğu Kazanı” denilen tanımlamanın da dışına çıkmış olacağız. İyi mi yoksa kötü mü karar sizin?

Şakası bir yana sanırım şu sıralarda en çok Göttingen Üniversitesi’nin dile getirdiği bu yarığın üretebileceği riskleri konuşmamız gerekiyor…

Zamanında malumu ilam eden Celal Şengör, Naci Görür ve diğer değerli bilim insanlarıyla hem de…

Memleket nereye gidiyor; bilmek hepimizin hakkı!

***

Medyadaki fay kırıklarına gelince…

Jeoloji, Jeofizik, Sismoloji birbirine son derece yakın duran ama farklı bilim disiplinlerinin isimleri…

Konu deprem olunca telefonun tuşlarının gittiği ilk adresler de yaklaşık olarak bunlar. Şimdi çeşitli ekranlarda izleyip, farklı gazetelerde okuduğumuz bilim insanları da bu disiplinlere yıllarını vermiş…

Ama teslim etmek gerekir ki her disiplin kendi içinde farklı görüşleri taşımak durumunda. Bilim karşılaştırılmalı olarak ilerleyen bir şey.........

© Habertürk