menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya nereye gidiyor?

5 0
06.05.2025

İlk önce biz bu iki ülkenin jeopolitik konumunu inceleyelim;

Resmi adı Hindistan Cumhuriyeti olan Hindistan, Güney Asya’nın ve Dünyanın en büyük nüfus potansiyeline sahip ikinci ülkedir. Yüz ölçümü bakımında dünyanın en büyük yedinci ülkesi olma özelliğini taşımaktadır. Sıra dışı bir potansiyele sahip olan Hindistan, Tropikal musom, tundra, çöl ikliminden 20 ye yakın iklimi bünyesinde barındırmaktadır.

Asya’nın güneyinde yer alan ve sahip olduğu nüfusla dünyanın en büyük beşinci ülkesi konumunda olan Pakistan; doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran, güneyde ise Çin ile çevrilidir.
Bağımsızlığını kazandığı 1949 senesinden önceki tarihi Hindistan ile paralel olan Pakistan; tıpkı Hindistan gibi tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim, tarihsel, siyasi, dini ve bölgesel nedenlerle uzun yıllardır süren karmaşık bir çatışmadır. Bu iki ülke arasındaki başlıca gerilim noktaları şunlardır:

En büyük anlaşmazlık noktası Keşmir bölgesidir. 1947’de İngiltere’nin Hindistan alt kıtasından çekilmesinin ardından Hindistan ve Pakistan iki ayrı ülke olarak kuruldu. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Keşmir, Hindistan’a katıldı, bu da Pakistan’ın itirazına yol açtı. Bu sorun, 1947, 1965 ve 1999 yıllarında üç büyük savaşa neden oldu. Bugün Keşmir’in bir kısmı Hindistan, bir kısmı Pakistan, küçük bir bölümü ise Çin’in kontrolündedir.

Her iki ülke de nükleer silahlara sahiptir, bu da gerilimi daha tehlikeli hale getiriyor. Pakistan merkezli grupların Hindistan’a yönelik terör saldırıları (örneğin 2008 Mumbai saldırısı) gerilimi sık sık tırmandırmaktadır. 2019’da Pulwama saldırısının ardından Hindistan Pakistan’a hava saldırısı düzenlemiş, Pakistan da karşılık vermiştir.

Hindistan ağırlıklı olarak Hindu, Pakistan ise Müslüman nüfuslu bir devlettir. Bu dini farklar, özellikle milliyetçi politikaların etkisiyle, halklar arasında da kutuplaşmalara neden oluyor.........

© Haberton