Kütahyalı Gomidas ve Söğüt Gölgesi
Unesco "Dünya Mirası" listesinde bir Kütahyalı...
Kütahya tıpkı Tokat gibi tarihi, kültürel ve tabii güzellikleriyle zengin bir potansiyele rağmen yeterince bilinmeyen ve ilgi görmeyen şehirlerimiz arasında yer alıyor.
Benim uzun yıllara sari Kütahya ilgimi dostlar bilir. 2009 yılında Habername için kaleme aldığım “Çeşmelerinden Buz gibi Sular Akan Şehir…”yazımı “Evliya çelebinin memleketi olan, KÜTAHYA anlat anlat bitecek bir şehir değil. Farklı tatil arayışları olanlar için ideal bir alternatif olarak bütün mütevazılığı ile sizi misafir etmeye hazır bekliyor. Cümlesiyle bitirmiştim.
Son Kütahya seyahatimde daha önceden bizim doktorun bir sohbetiyle haberdar olduğum “Kütahyalı Gomidas”ın izini sürme hedefimin peşinde yeni Kütahya gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Eserleri Unesco tarafından “Dünya Mirası” listesine alınan Osmanlı Ermenisi Gomidas Vartabed 1869 yılında Kütahya’da doğdu…
Olağanüstü öneme sahip değerleri bünyesinde barındırdığı kabul edilen ve insanlık için korunması gereken belgeleri, el yazmalarını, görsel-işitsel materyalleri ve kütüphane koleksiyonlarını ve arşivleri içeren ve “Dünya Mirası” olarak isimlendirilen Unesco’nun bu listesine giren dördüncü Ermeni olan Gomidas bu yönüyle de tarihe geçmiş oldu…
Ne yazık ki değil Türkiye’de Kütahya’da dahi Gomidas’tan haberdar olan birini bulmak zor…
26 Eylül 1869 yılında Kütahya’da doğan Gomidas (Soğomon Soğomonyan)bir yaşında annesini, 11 yaşında babasını kaybeder. 1881 yılında Eçmiadzin (Ermenistan’da bir şehir) Kevorkyan Ruhban Okuluna gönderilen Gomidas burada hem Ermenice öğrenir hem de müzik eğitimi alır. 1893 yılında Gomidas adını alarak rahip olur ve ruhban okulunda müzik öğretmeni olarak göreve başlar. Paralel olarak duyduğu halk şarkılarını kayıt altına almaya başlar. 1896-1899 yılları arasında Berlin’de müzik çalışmaları yapan........
© Habername
