MÜNAFIKLIK ALAMETLERİNDEN KAÇINMAK
Bismillah,
Elhamdülillah,
Vesselatü vesselam ala Rasuliilah
Değerli Dostlar!
Bugün 2 Mayıs 2025 Cuma
Mübarek Cuma gününüzde, Rabbimizin rahmet ve mağfiretinin üzerinize olmasını niyaz ediyor, hepinizi saygı ve muhabbetle, Allahın selamıyla selamlayarak yazımıza başlıyorum.
Bu yazı 25 Nisanda Cuma Yazıları diye başladığımız yazı serisinin ikincisi. Alllah nasip ederse bir üçüncü yazı daha hazırlayacağım. Yazıların merkezin Müslümanın ahlaki özelliklerinin güçlenmesini merkeze alması var. Yazının uslubu konuşma ve sohbet tarzında, hatta bir vaaz havasında da olsa, bunu yazı olarak kaleme alıyorum
Aziz Okurlar!
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bizlere hem sözleri hem de yaşantısıyla rehberlik etmiş, hayatımızın her alanında nasıl davranmamız gerektiğini gösteren birinci ve en önemli rehberimiz, öğretmenimiz ve hayattaki en hakiki mürşidimizdir.
Bugünkü Cuma yazımızda, özellikle ahlaki değerlere dikkat çeken ve hepimizin hayatında karşılık bulacak çok önemli bir hadis-i şerifi ele alacağız.
Abdullah bin Amr'dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرو رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا وَمَنْ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّكَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنَ النِّفَاقِ حَتَّى يَدَعَهَا:
إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ
وَإِذَا حَدَّثَ كَذَبَ
وَإِذَا عَاهَدَ غَدَرَ
وَإِذَا خَاصَمَ فَجَرَ
"Dört haslet vardır ki, bunlar kimde bulunursa o kimse tam bir münafık olur. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu terk edinceye kadar kendisinde münafıklıktan bir haslet bulunmuş olur: Emanet edildiğinde hıyanet eder, konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünden döner, tartışmaya girdiğinde aşırıya gider (hakaret ve iftira eder)." (Buhârî ve Müslim)
Bu hadis-i şerif, bizlere münafıklık alametlerini açık bir şekilde bildirmekte ve Müslüman olarak uzak durmamız gereken davranışları ortaya koymaktadır. Şimdi, bu dört hasletin günümüz toplumundaki yansımalarını ve bunlardan nasıl kaçınabileceğimizi detaylıca ele alalım.
EMANETE HİYANET: GÜVENE İHANET
Emanet kavramı, İslam ahlakında çok geniş bir anlam ifade eder. Sadece bize emanet edilen eşyalar değil, görevler, sorumluluklar, hatta bedenimiz, zamanımız, bilgimiz, yeteneklerimiz, çocuklarımız ve çevremiz de birer emanettir.
Günümüzde emanete hıyanet, maalesef çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır:
• İş hayatında üstlendiğimiz görevleri layıkıyla yerine getirmemek
• Kamu malını kendi malımız gibi görmemek ve israf etmek
• Bize emanet edilen sırları ifşa etmek
• Çocuklarımızın eğitim ve terbiyesinde gerekli özeni göstermemek
• Çevreyi kirletmek ve doğal kaynakları sorumsuzca tüketmek
Emanete Hiyanete Günlük Hayattan Bir Örnek:
Çağlayan Bey, mahalle muhtarlığına seçildiğinde ayrım yapmadan tüm mahalleliye hizmet edeceğine, imkanlar ve yasal çerçeve için her bir ferdin ihtiyaçlarını karşılayacağınasöz vermişti. Ancak göreve başladıktan sonra, sadece kendisine oy veren kesimlere hizmet götürmeye, diğerlerini ihmal etmeye başladı. Muhtarlık bütçesini kendi yakınlarının işlerini halletmek için kullanan Çağlayan Muhtar, kendisine emanet edilen göreve hıyanet etmiş, mahalle sakinlerinin güvenini sarsmıştı. Çağlayan beyin ibadetlerine düşkün, muhafazakar ve dindar olması da işin bir başka anlaşılmayan tarafı.
Konuyla ilgili olarak Buket Hanım’ı da örnek vermek mümkün. Ancak Buket Hanım emanet konusunda Çağlayan Muhtar’ın tamamen farklı özelliklere sahip. İş arkadaşlarının sırlarını, bilgilerini asla başkalarıyla paylaşmayan, ibadetlerine son derece hassas, Ramazan dışında Pazartesi-Perşembe oruçlarını tutan, namazların tümünü vaktinde kılmaya gayret eden Buket hanım, bir gün, yakın arkadaşı ona başka bir çalışan hakkında dedikodu yapmak istediğinde, "Bu tür konuşmalar bana yakışmaz, lütfen benden böyle şeyler bekleme" diyerek hem arkadaşını kırmadan uyardı hem de emanete sadakatini göstererek gerçek mümine hanım efendi.
DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜĞİN ZITTI - YALAN
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), münafıklık alametlerinden ikincisi olarak "konuştuğunda yalan söyler" diyerek yalanın, toplumda........
© Habername
