Yeni Dönemin Derebeylikleri: Trol Çiftlikleri
Yeni Dönemin Derebeylikleri: Trol Çiftlikleri
“Beğen, Paylaş, Eziyet Et”
“Hakikati arayan onu bulmanın cezasına katlanır “/21 Grams’2004
“Her gün, dünya çapında milyarlarca insan fotoğraf ve video yüklemek, başarılarını paylaşmak ve ağlarıyla etkileşim kurmak için sosyal medyayı kullanıyor. Ancak otoriter örgütler ve rejimlerde sosyal medya, bağlantıda kalmanın bir aracından daha fazlasıdır; o, insanların özgürlüğünü belirlemek için bir araçtır!”
Türkçedeki trol kelimesinin kökeni “yem atmak”, “oltayla balık tutmak”, “haraç kesmek” anlamlarına gelen İngilizce “troll” kelimesine dayanır. Balıkçılıkta, bir tür balık ağını ifade eden trol kelimesi, internet ortamında genellikle insanların dikkatini çekerek onların ilgisinden beslenme amacı güden bireyleri tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. Trol, İnternet’te insanların keyfini kaçırmak ya da tartışma başlatmak için tohum ekmeye çalışan, çeşitli şekilde ironik (alaycı) söylemlerle hakaret eden veya alaycı bir dille kişilere dolaylı olarak rahatsızlık veren, anlaşmazlık yaratmaktan hoşlanan kişidir.
Troller forumlar, bloglar, sohbet odaları, oyunlar gibi çevrimiçi topluluklarda kasten alevlendirici, konu ile ilgisi olmayan mesajlar göndererek okuyucuları ve izleyicileri provoke edip duygusal cevaplar verdirtme ya da bir başlığın konusunu dağıtma niyetindedirler. Bunlar, sosyal medyada ve çeşitli platformlarda kasıtlı olarak kullanıcıları manipüle ederek, düşmanlık, tartışma ve çatışma çıkaran bilinçli kişilerdir.
Troller, muhatap aldıkları kişileri kışkırtmak, galeyana getirmek, kızdırmak ve üzmek gibi olumsuz tepki ve duyguları uyandırmak amacıyla çeşitli paylaşım ve yorumlarda bulunur. Paylaşılan bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği konusunda hassas olan internet kullanıcılarının bu hassasiyetinden yararlanmakta ve bireylerin aşırı tepkilerinden beslenmektedirler. Özetle ifade etmek gerekirse internet trolleri, olumsuz ve yıkıcı bir tutum benimseyen, dikkat çekme amacı taşıyan provokatörlerdir.”
Nedense gerçek insanlara zarar verdiklerini “anlamazlar”, “anlamak istemezler” veya “anlamak gibi bir dertleri yoktur.” Onlara göre, diğer İnternet kullanıcıları tam olarak insan değildir, bir tür dijital soyut varlıktır; bu bakımdan verdikleri acı için hiçbir üzüntü hissetmezler. Aslında, verdikleri acı ne kadar........
© Habername
