Dijital yorgunluk, Beyin Çürümesi ve çaresi
Dijital Bağımlılık yeni bir salgın-Pandemi gibi tüm dünyayı sarıyor. Sosyal Medya dediğimiz aslında Sanal medya ortamı tüm dünyayı ve ülkemizi sarmış durumda. Belli bir yaşın üstündeki nesiller sonradan görme sanal medyacı olurken yeni nesiller neredeyse anadan doğma sanal medyacı olmuş durumda. Her gün yataktan kalkınca başlayan sanal medya serüveni gün biterken veya şarj biterken sonlanıyor, ortalama 4-10 saat arası vaktimizin sanal medyada geçtiğini söylüyor araştırmalar.
Dijital dünyada geçirilen zaman beyinde bilgi işleme kapasitesini zorluyor. Günlük ortalama 4,5 saat cep telefonu ile internette geçiriyoruz ve bunun 2,5 saati sosyal medyada geçen süre. Bu durum uzun vadede beyinde ciddi olumsuzluklara yol açıyor. Günümüzde dijital bağımlılığın en önemli ifadesi Beyin Çürümesi ve Kalabalık Yalnızlık olarak isimlendirilmektedir.
Dijital dünyanın kanallarından zihnimize akıp duran çoğu faydasız ve gereksiz bilgiler yığını beynimizi bir bilgi çöplüğüne çeviriyor. Aynı zamanda düşünme, anlama ve yorumlama yerine izleme ve haz alma üzerine kurulu bir iletişim var. Bu da beynimizi bilgi çöplüğüne çevirirken aynı zamanda çürütüyor. Gençlerin gerçek dünyadan kopmalarına, okullarına ve derslerine uzak kalmalarına asosyal olmalarına sebep oluyor.
Beyin Çürümesi (Brain Rot)
Dijital bağımlılığın bir sonucu olarak Oxford Üniversitesinin bu sene için seçtiği “Beyin çürümesi” (brain rot) terimi, dijital çevrenizdeki sık ve gereksiz bilgi akışının ve ekran kullanımının zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini ifade ediyor. Bu durum, sosyal medyada sıkça karşılaşılan anlamsız içeriklerin ve kısa videoların izlenmesiyle ortaya çıkabilir.
Beyin çürümesi belirtileri arasında kafa karışıklığı, dikkat dağılımı, zihinsel yorgunluk ve motivasyon eksikliği gibi durumlar yer alır. Bu durum, uzun vadede beyin işlevlerini bozabilir ve kişinin günlük yaşamında odaklanma ve üretkenlik kapasitesini azaltabilir.
“Beyin çürümesi” terimine ilk olarak dikkat çeken Henry David Thoreau'”İngiltere patates çürümesini tedavi etmeye çalışırken, çok daha yaygın ve ölümcül olan ‘beyin çürümesini’ tedavi etmeye kimse çaba göstermeyecek mi?”dedi.
Beyin çürümesi (Brain Rot) terimi, dijital çağın ve sürekli akan bilgi akışının, insan zihni üzerindeki olumsuz etkilerini tanımlar. Aslında bu terim, tıbbi bir tanım değil, zihinsel bozulma, tükenmişlik ve bilişsel gerileme gibi durumları anlatmak için kullanılan bir metafordur. Düşünme yeteneği, odaklanma ve zihinsel kapasitede ortaya çıkan olumsuz etkileri anlatır
Kalabalık Yalnızlık
Türk Dil kurumunun bu sene için seçtiği “Kalabalık yalnızlık” deyimi, kalabalıklar içinde bile kendini yalnız hisseden insanların durumunu tanımlar. Özellikle modern şehir hayatında ve büyük sosyal etkinliklerde, etrafınızda birçok insan olsa bile, içsel bir boşluk ve yalnızlık hissi yaşayabilirsiniz. Bu durum, yüzeysel sosyal ilişkiler ve derin bağların eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.
İnsanlar sanal ortamda yüzlerce binlerce insanla arkadaşlık ve iletişim kurarken aslında kalabalıklar arasında yalnız dolaşıyorlar. Uzmanlar bu hissin, duygusal sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve insanları daha içe dönük hale getirebileceğini söylüyorlar. Bu yüzden, anlamlı ve derin ilişkiler kurmaya, kendinizi ifade edebileceğiniz ve anlayış bulabileceğiniz sosyal çevreler bulmaya çalışmak önemlidir
Beyin Çürümesi Belirtileri
Beyin çürümesi belirtilerinin arkasında beynin boş içeriklerle aşırı yorulması ve bu nedenle yeterince işlevsel çalışamaması bulunur. Kafa karışıklığı ,Dikkat dağınıklığı odaklanmada güçlük, Kararsızlık, Zihinsel........
© Habername
