menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cenin Pozisyonu Veya Secde Halinin Düşündürdükleri

6 13
11.03.2025

Hamilelikte anne karnında bebek fetus pozisyonu dediğimiz bir pozisyonda bulunur. Bu pozisyonun bebeğe güvenlik ve sığınma hissi verdiği bilinir. Cenin pozisyonu, omurga, kollar ve bacaklar vücuda yakın çekilmiş olarak görülen biraz C şekline benzeyen pozisyondur. Bebeklerin anne karnındaki hareketleri sıklıkla değişse de bu duruş şekli çoğu zaman bulundukları pozisyondur. (1),(2)

Doğuma yaklaştıkça bu pozisyon daha çok önem arz etmektedir çünkü doğum için bebeğin en iyi pozisyonudur.Doğumun daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Doğum sonrasında da bebeğin yine sık sık bu şekli aldığı gözlemlenir.

Cenin pozisyona Fetus pozisyonu gibi farklı isimler de verilir. Ama Secde pozisyonu dendiğini ilk olarak bir Radyoloji Doktoru Nurcan hanımdan duydum. Doktor hanım bebeğin anne karnındaki fetus pozisyonunu tarif ederken ‘Bebek anne karnında secde halinde duruyor, başı öne doğru eğik, elleri başının iki yanında, ayakları dizden kıvrılmış ve karnına doğru çekilmiş halde görülüyor, yani Allah anne karnından itibaren bize secde etmeyi öğretiyor, ama sonra biz O’nu da O’na secde etmeyi de unutuyoruz ‘diye tamamlıyordu.

Cenin pozisyonunu daha önce böyle düşünmemiştim. Gerçekten bebeklerde fetus (cenin) pozisyonu, doktor hanımında anlattığı gibi secde pozisyonu ile nerede ise birebir aynıdır. Bebeğin anne karnında hissettiği güvenlik arayışı ve sığınma hissi nedeniyle tercih ettiği secde pozisyonu insanoğlunun hayatta her zorluğa düştüğünde, her güvenlik ve sığınma arayışında da tercih ettiği pozisyondur.

Doktor hanımdan duyduğum zaman Secde Pozisyonu çok farklı çağrışımlara neden oldu. Sanki kadim kültürümüzde Elest bezminde tüm insanların ilahi hitaba ‘Evet’ demesini sonra bu sözü unutmasını çağrıştırdı. İnsanoğlu daha anne karnında cenin halinde iken Rabbine secde ve itaat etmesi öğretilerek yaratılıyor, ama zalim ve cahil olduğu için daha sonra bunu unutuyor ; ancak uykuda, zor zamanlarda, bunalıma düştüğünde bu sözü hatırlıyor diye düşündüm.

Secde-Cenin pozisyonunda yan yatmaya eski yazımızdaki ‘Vav’ harfine de benzetirler. Bu harfe dikkatli bakıldığında onun anne karnındaki bir ceninin aldığı pozisyonu andırdığı görülmektedir. Bu Vav harfiyle cenin pozisyonu arasında ilgi kurarak insanın Allah’a sığınma ve güvenme hissetmesi için sadece onun önünde secde halinde olması gerektiği vurgulanır.

Anne karnındaki bir insan sureti ya da secdeye varmış, acizlik makamında bir kul silüeti: Vav... Çileyle yoğrulmuş bir kulun edeple eğilişi, alnını seccadeye sabitleyişi, sıfır olup sonsuzluğa uzanışı. Bu harf kimine göre edeptir. Kimine göre insanoğlunun secde ederken ki aldığı teslimiyet halidir. Kısacası Vav harfi kulun Allah ile tek başına kaldığı secde anını temsil etmektedir. (3)

Secde-Cenin Pozisyonu Faydaları........

© Habername