menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tarihte kahraman Türk kadınları - 5

3 0
07.08.2024

Ben ayağımın bereketi ile feleği saltanat tahtı yapar, Hüma'nın kanadını da sinekleri kovmak için hizmetinde kullanırım. (Şirin-i Dihlevi mahlaslı) Raziye Begüm Sultan.

İnsanlık ve yürek Doğu'dadır. Felsefe ve bilim önce Doğu'da filizlendi, boylandı; İslamiyet ile büyüdü, serpildi. Ama sonra müslümanlar Batı'ya sokuldukça onlardan fitne fücuru, yalanı, entrikayı öğrendi. Batı bizim efsanelerimizi gerçek kılarken, bizler gerçeklerimizi efsaneleştirerek hayattan kopardık. Yani hayal ve hedeflerimiz yok oldu, başkalarının hayal ve hedeflerinin esir olduk…

RAZİYE (RADİYYE) BEGÜM SULTAN

Dehli /Dihli /Delhi Türk Sultanlığı hükümdarı Sultan Şemsettin İltutmuş'un Terken Hatun'dan (d.? - ö 1240) olan kızıdır. Sultan İltutmuş, 1231 yılında sefere çıkarken Dehli'nin yönetimini Radiyye ( Raziye'ye) bırakmıştır. 1232 yılında Gevâliyâr kalesini alıp Dehliy'e dönünce de onu veliaht olarak tayin ettiğini bildiren bir kararname yazdırmıştır. Ancak, kendisine yakın nüfuzlu emir ve memurlardan bir kısmı, tahta geçecek yaşta 12 oğlu dururken, bir İslâm ülkesinde 16 yaşındaki kızını veliaht göstermesini onaylamadıklarını söyleyerek bu davranışının nedenini sorarlar. Sultan da oğullarının içki ve eğlenceyle vakit geçirdiklerini, ülkeyi idare edemeyeceklerini, ileride Radiyye tahta çıkınca onu veliaht göstermesinin ne kadar doğru olacağının anlaşılacağını söyler. Çünkü İltutmuş'a göre kızı Radiyye; sultan olmak için gereken vasıflara sahip, savaşçı olduğu kadar bilginleri sevip koruyan (edebiyata ilgi duyan Radiye Begüm Sultan “Şirin-i Dihlevi" ve “Şirin-i Guri" mahlaslarıyla yazdığı şiirlerle Türk - Fars Edebiyatına katkıda bulundu), iyi huylu ve cesur bir insandır.

Radiyye'nin annesi Terken Hatun da haremin en nüfuzlu kadınlarındandır.

Sultan İltutmuş'un 1236'da ölümü üzerine, Terken Hatunla kuması Şah Terken'in arası açılır. Bu esnada tahta kimin çıkacağı konusunda fikir ayrılığına düşen emirler İltutmuş'un vasiyetini yerine getirmeyip Şah Terken'inde gayretiyle (kuma) oğlu Rükneddin Firuz Şahı tahta geçirirler. Ancak Sultan İltutmuş'un öngörüsü gerçekleşir. Firuz........

© Habererk


Get it on Google Play