menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Din, Peygamberler, Hurafeler

29 0
23.09.2024

"İLMİNİ, dindarlığını, gösteriş olarak yapan kimse, HARMANI biriktirip ateşe veren gibidir.” Sadi Şirazi.

Din; kelime anlamı "karşılık vermek, itaat etmek, âdet, hayat tarzı ve yol" dur. Terim olarak, tanrı veya tabiat üstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistemdir.

Kur'an-ı Kerim'e göre din hem uluhiyyeti (bir ilahla ilgili, ona adanmış veya ondan kaynaklanan şeyler) hem de ubuddiyeti (Allah'a ihlasla kulluk etmek, her şeyiyle Allah'a yönelme hali) ifade etmektedir Buna göre din halik (yaratıcı, yaratan) ve mabut (kayıtsız şartsız kulluk edilmeye layık olan, kendisine ibadet olunan Allah) olan Allah'ın nispetle "hakim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza, mükafat verme" mahluk ve abid olan kula nispetle" boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etmedir".

Mutlaka her dinin bir tebliğ edeni vardır bunlara Allah'ın elçisi yani peygamberler diyoruz. Peygamberlerin tebliğ faaliyetleri, dinlerin var olabilmeleri için Allah'ın emirlerini ve yasaklarını herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan olduğu gibi insanlara ulaştırmaya bildirmeye ve açıklamaya denir. (Tahkani 1955:180- 181, Gölcük Toprak 1988: 283, Bahçeli 1977: 281- 284,) peygamberlerin en önemli görevi tebliğdir.

Hz. Peygamber (s.a.v) pek çok şeyi genel vaaz ve hutbelerinde öğretmiştir ve örneklerle zenginleştirilmiş sohbet metodunu kullanmıştır. Resulullah'ın tebliği hem teşvik hem de korkutma ve sakındırma, insanın ruhunu hayra yönlendirme ve şerden sakındırma hususunda önemli bir tesire sahiptir.

Peygamberler insanlığa kurtarıcı olarak gönderildiler. Onlar da insandı ve hayatlarını idame ettirmek için çalışmak zorundaydılar.

Allah'ın azmış toplumlara kurtarıcı olarak gönderdiği nebiler, üstün ahlaklı olmalarının yanı sıra iyi bir de meslek sahibiydiler.

Hz. Adem'den son Peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v) kadar peygamberlerin meslekleri ve nitelikleri:

Hz. Adem; ekici, çiftçi

Hz. Şit; hallaç, nessac, kazaz (mensucat sanayi, örücüler ve dokumacıların piri)

Hz. İdris; terzi

Hz. Nuh; neccar- marangoz

Hz. Hud; tüccar

Hz. Salih; deveci

Hz. İbrahim Halep'te sütçü daha sonra Cenabı Hakk'ın emriyle Kabe'yi Mükerreme'yi yapmaya memur edildi.

Hz. Lut; çiftçi ( Hz. İbrahim'in........

© Habererk


Get it on Google Play