menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şam Seferi: “Türk ve İslam Birliği” Ağı İçin Türk Hava Yolları

15 1
18.01.2025

“Türk Hava Yolları Şam seferlerine başlıyor” haberini okuyunca, bir refleks şeklinde Sabahattin Zaim’in 1970’lere kadar Mekke-Medine hattı dışında Türkiye’den bir İslam diyarına uçuş olmadığından yakınması ister istemez akla geliyor.

Uçuş, siyasi-diplomatik stratejinin önemli bir parçası. Mesela, Soğuk Savaş döneminde Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, Moskova’dan Havana’ya doğrudan uçuş düzenlemişti. Bu uçuş, Rusya-Küba arasındaki siyasi etkileşimi artırma isteğinin sembolik bir göstergesiydi. Havayolu şirketleri, çoğunlukla siyasi nedenlerle belirli yerlere seferler düzenlerler.

Ya Türk Hava Yolları (THY)?

THY, 1933 yılında “Devlet Hava Yolları İdaresi” adı altında kuruluyor. 1955 yılında “Türk Hava Yolları” adını alıyor.

THY’nin ilk uçuşu 16 Haziran 1938’de “Sabiha Gökçen” pilotluğunda Balkan ülkelerini kapsayan turla başlıyor. Beş günlük Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya ve Romanya turu yapılıyor.

Denemeler sonrası ilk uluslararası uçuş da 12 Şubat 1947’de Atina’ya oluyor. Uçuş sonrası, Devlet Hava Yolları Genel Müdürü’nün Cumhuriyet Gazetesi’ndeki açıklamaları şu şekilde: “Uluslararası uçuşlara önem veriyoruz. Ülkemizi dostumuz ve komşumuz Yunanistan’a bağladık.”

Diğer bir “dostluk”, 5 Şubat 1951 tarihinde Türk-İsrail Hava Ulaştırma Antlaşması imzalanması ile İsrail hattında kuruluyor. Türkiye, İsrail’i tanıyan ilk İslam ülkesi olmasının yanı sıra, hava ulaşımıyla ilgili bir anlaşmayı da imzalayan ilk İslam ülkesi olmuş oluyor. Bu durum, aynı zamanda İsrail için bölgede önemli bir “siyasi meşruiyet” anlamına da geliyor.

1960’lara gelindiğinde THY gurbetçiler için devreye giriyor. 1960’ların sonlarında gelen yoğun taleplerin etkisiyle THY, Avrupa’daki Türk işçilere hizmet........

© Haber7


Get it on Google Play