Yanı Başımızdaki Faydalı Tehlike! Uranyum 234 -238 ile Toryum'un ekonomik değeri ve elektrikli otomobillere entegrasyonu
Tehlikenin faydası olur mu diyorsunuz. Haklısınız ama bu tehlike faydalı ve ekonomik değeri ise çok yüksek.
Uranyum:
Uranyum atom numarası 92 olan bir element ve izotopları 234, 235 ve 238 olarak kodlanıyor. Karmaşık tekniklerle zenginleştirilerek çok çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Bu element amaca göre tehlikeli veya yararlı, ayrıca ekonomik değeri çok yüksek, buna sahip olan ülkelerin niyetine göre faydası da değişiyor.
Kısaca yazımızda tehlikesinden ve yararlarından bahsedeceğiz.
Savaşta: Uranyum 238, 235 ve 234 uluslararası atom enerji konsorsiyumun müsaadesi ve denetiminde zenginleştirilmesiyle savaşta tahrip gücünün yüksekliği ile yüzbinlerce insanın hayatını yok edebiliyor. (Hiroşima ve Nagazaki de toplam 600 bin can kaybı)
Barışta ise; Nükleer santrallarda yakıt çubukları ile elektrik enerjisi elde etmek, sanayinin birçok alanında ve Tıp’ta başarıyla kullanılıyor.
En önemli üretici Kanada. Saflaştırılmış zengin hale gelen bu çubuklar nükleer santrallarda kontrollü reaksiyona girip önce ısı, sonra buhar, nihayet devasa tribünleri çevirerek elektrik enerjisi elde ediliyor.
Ekonomik ömrü bitenler, kursun kaplarda yerin derinlerde yüzlerce yıl zararlı etkileri sonlanmadan ve etkileri ayrı bir çevre sorunu olarak duruyor.
Uranyum ve türevleri 2. Dünya savaşından sonra kullanılmadı. Bu güce sahip olan ülkeler çevreye ve insanlığa olan zararlı ve yok edici etkileri nedeniyle kullanmaktan çekiniyor.
Bu korku insanlık için umarız hiç tükenmez.
Zararları:
Peki nasıl bir şey bu, insana ne kadar ve nasıl zarar veriyor? Tabiat ’ta serbest haldeyken pek zararlı değilken “zenginleştikçe “zararı artıyor ve ekonomik değeri de yükseliyor.
Ancak kontrolsüz kullanımda insanlarda DNA hasarlarına sebep oluyor. Konu çok detaylı fizik ve kimya bilimi ile diğer disiplinleri de yakından ilgilendiriyor.
Ülkemiz bu alanda yani atom bilimi ve teknolojisinde istenen seviyeye henüz gelememiştir, üreten, kullanan ve bilimini yapan majör güçler, ABD, Rusya, İsrail, İran ,Hindistan ile Fransa, İngiltere ve Almanya.
Bizde ise yıllar önce Küçükçekmece de kurulan küçük ve gelişmekte olan bir tesis.
Ekonomiye olan etkileri:
Petrol ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynaklarının ülkelerin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynadığı bir gerçek. Ancak Türkiye'nin bu kaynaklardan yeterince faydalanamadığı anlaşılmaktadır.
Yeraltı kaynakları konusunda, özellikle maden rezervleri (bor, altın, krom, toryum gibi), işlenmesi ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi durumunda ekonomik kalkınmaya büyük katkı sağlayabilir.
Fosil yakıt rezervlerinin eksikliği, alternatif enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılıyor. Türkiye'nin bu noktada uranyum ve toryum gibi nükleer enerji hammaddelerini işlemesi, uzun vadede enerji bağımsızlığı için stratejik bir adım olabilir.
Türkiye, sahip olduğu doğal kaynaklar ve insan kaynağı potansiyelini bilim ve teknolojiyle birleştirerek kalkınma yolunda büyük adımlar atabilir. Ancak bunun için uzun vadeli stratejik planlama, eğitim reformları ve AR-GE'ye ciddi yatırımlar gereklidir.
Yer altı Uranyum ve Toryum kaynaklarımız:
Dünya Toryum kaynaklarının @ ülkemizde bulunmaktadır. Bu konu ülkemizi stratejik olarak tehlikeli bir konuma getirmektedir.
Nükleer enerji sera gazı salınımı açısından en temiz kaynaktır. Çıkan atıkların azlığı ve depolanma maliyetleri çok düşüktür.
Son yıllarda açık kaynaklarda yer alan MTA maden tetkik raporlarında, Yozgat sorgun, Manisa, Uşak, Aydın, Nevşehir, Malatya'da yüzbinlerce ton işlenmemiş uranyum ve Toryum mevcut diğer kaynak ise hayli ilginç Van gölü!
Radyoaktif kaynak olan Toryum, Eskişehir Sivrihisar’da 380 bin ton Malatya’da 3,8 milyon ton
1 kg zengin olmayan........© Haber7
visit website