Gelir Vergisi Beyan Dönemi Başladı: Kimler, Nasıl Beyanname Verecek?
Değerli okurlarım!
Mart ayı, gelir vergisi mükellefleri için beyan dönemi demek. Bu yıl, beyannamelerin verilmesi için son gün olan 31 Mart, Ramazan Bayramı'na denk geldiğinden, süre otomatik olarak 2 Nisan 2025’e uzadı.
Gelir vergisi, iki eşit taksitte ödenecek. İlk taksitin son ödeme tarihi 2 Nisan, ikinci taksit içinse son gün 31 Temmuz!
GELİR VERGİSİ BÜTÇE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
2024 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine baktığımızda, toplam gelirlerin 8,6 trilyon lira olduğunu görüyoruz. Bunun 7,3 trilyon lirası vergi tahsilatından geliyor. Yani bütçe gelirlerimizin ’i vergilerden oluşuyor.
Gelir vergisi tahsilatı ise 1,5 trilyon lirayla, toplam vergi gelirlerinin ’sini ifade ediyor. Bu gerçekten önemli bir rakam.
Ancak burada ilginç bir detay var: Bu 1,5 trilyon lira içerisinde, beyanname verilerek tahsil edilen gelir vergisi yalnızca 72 milyar lira. Geçici vergiyi eklersek rakam biraz yükseliyor ama sonuç değişmiyor: Gelir vergisinin sadece %6 küsürü beyan yoluyla alınmış, ’ü ise stopaj yoluyla tahsil edilmiş. Üstelik bunun büyük kısmı da maaşlardan alınan vergilerden oluşmakta.
PEKİ YA, KURUMLAR VERGİSİ NE ÂLEMDE?
2024’te 890 milyar lira kurumlar vergisi tahsil edilmiş. Bu rakam tahsilat hedefi olan 1,2 trilyon liranın 1 altında. Gelir vergisinin büyük oranda peşin tahsil edilmesi nedeniyle doğrudan kıyas yapmak zor. Ancak dolaysız vergileri kendi içerisinde değerlendirdiğimizde, gelir vergisi tahsilatının kurumlar vergisini geçtiğini, yani bütçeye katkısının daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
KİMLER BEYANNAME VERECEK?
Ticari kazanç sahipleri ve serbest meslek erbabı, 2024 yılında hiç kazanç elde etmeseler bile beyanname verecekler. Zarar etseler bile bu kesim için beyanname vermek yasal bir zorunluluk.
Bunun dışında, ziraî kazanç, ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç sahipleri de belirli şartları sağlıyorsa beyanname verecekler.
Gelirleri istisna limitlerinin altında kalanlar ise yıllık beyanname vermeyecekler.
Nasıl mı?
-2024'te elde edilen konut kira gelirlerinin 33 bin lirası gelir vergisinden istisna.
-Stopaja tabi işyeri kira geliri için beyan sınırı 230 bin........
© Haber7
