Faiz Yükü Gölgesinde OVP Bütçe Hedefleri
Değerli Okurlarım!
Türkiye'nin 2025-2027 yıllarına dair ekonomik beklentilerini içeren Orta Vadeli Program (OVP), Perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında kameralar karşısına geçen ekonomi yönetimi; önümüzdeki 3 yıl için makro ekonomik hedeflerini, özellikle enflasyon, istihdam ve büyüme üzerinden belirtmiş ve kamuoyuna ilân etmiş oldu.
OVP Uzun Süredir Açıklanıyor
Orta Vadeli Program (OVP) geleneği, Türkiye'de ilk olarak 2000'li yılların başında uygulamaya konuldu. 2001 krizi sonrasında IMF ile yapılan stand-by anlaşmaları çerçevesinde ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik bir strateji planı olarak kurgulanan OVP; AK Parti hükümetleri döneminde daha da kurumsallaşarak günümüze kadar geldi. Açıklanan bu programlar, ekonominin gelecekteki seyrine yönelik bir yol haritası sunarak, hükümetin ekonomi politikalarını toplumla paylaşmasına imkan tanıyor.
Dünyada da Benzer Uygulamalar Var
Dünya’da da Türkiye'deki OVP'ye benzer programlar mevcut. Örneğin, ABD’de her yıl Başkanlık Bütçesi adıyla sunulan program, federal hükümetin mali politikalarını ve harcama planlarını içeriyor. Enflasyon, büyüme, vergi gelirleri ve bütçe açığı gibi makroekonomik göstergeler üzerine planlar yapılıyor, yıllara göre karşılaştırmalı rakamlar veriliyor.
Türkiye’deki OVP uygulamalarına benzer şekilde, ABD’de de “Başkanlık Bütçesi” yıllık olarak sunuluyor. Tıpkı OVP’de olduğu gibi, ABD’de de büyüme, enflasyon ve bütçe açıklarına yönelik hedefler konuluyor. Her zaman birebir tutmasa da bu hedefler ekonominin gidişatını ölçmede yol gösterici bir vazife üstleniyor.
OVP Hedefleri Eleştiriliyor
OVP hedeflerinin zaman zaman eleştirildiğini görüyoruz. Ancak bu programların temel amacının ne olduğunu unutmamak lâzım. Burada temel amaç, hedefler belirleyip bu hedeflere yönelik adımlar atmak ve bu hedeflere ne kadar yaklaşıldığını ölçmek. Hedeflere ulaşılamasa dahi, OVP’nin ekonomi politikalarına rehberlik etme fonksiyonunu hafife almamak gerekiyor. Bu programa; “hükümet enflasyon hedefine şu kadar demişti, şimdi hedefi tutturamadı” diyerek, yüzeysel yaklaşılması doğru değil.
ABD gibi büyük ekonomilerde dahi makroekonomik hedeflerin her zaman tam olarak tutmadığını görüyoruz zira. Örneğin, 2020-2023 yılları arasındaki ABD enflasyon hedefleri pandemi sonrası ekonomik koşullar nedeniyle büyük sapmalar gösterdi. ABD 2022 yılında %9’u geçecek şekilde son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarını gördü. Yılı %6,5........
© Haber7
visit website