Depremin ardından...
Değerli Okurlarım!
Dün, Kahramanmaraş depreminin ikinci yıldönümünü hep birlikte idrak ettik. Türkiye, 6 Şubat 2023’te asrın felaketini yaşadı. 11 ilde, tam 13,5 milyon vatandaşımızı derinden etkileyen; canları, malları ve sevdikleriyle sınayan bir afetti bu.
Ben de İslahiye’deki akrabalarımdan kayıplar verdim. Çocukluk hatıralarımın saklı olduğu köydeki evimiz ise yerle bir oldu.
Depremin Maliyeti Büyük Oldu!
Bu felaket, sadece can kayıplarıyla değil, ekonomiye verdiği ağır hasarla da derin izler bıraktı. Depremin Türkiye’ye toplam maliyeti yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandı.
2023 yılında deprem harcamaları milli gelirin %3,7’sine ulaştı.
Deprem bölgesinde ihracat rakamları ’lük bir düşüş sergiledi.
İşsizlik ise rekor seviyelere ulaştı. Hatay’da işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı oranında artarken, bu artış Adıyaman’da P, Kahramanmaraş’ta F, Malatya’da ise @ olarak gerçekleşti.
Yani bu felaket, bölge insanının sadece evini, iş yerini değil, geçim kaynaklarını da vurdu.
Ekonominin ’u, Bütçenin %5’i
Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasılası 2022 yılında 15 trilyon lira, 2023 yılında ise 26 trilyon lira olarak gerçekleşti. Deprem bölgesindeki 11 ilin toplam ekonomik büyüklüğü ise 2022’de 1,5 trilyon lira, 2023’te ise 2,6 trilyon lira olarak ölçümlendi.
Henüz 2024 yılı verileri kesinleşmedi, ancak rakamlardan görüldüğü üzere deprem bölgesinin Türkiye ekonomisindeki payı civarında.
Peki ya bütçe gelirleri?
2022 yılında Türkiye’nin toplam bütçe geliri 2,7 trilyon lira iken, deprem bölgesi illerinin bütçe gelirleri 131 milyar lira seviyesindeydi.
Yani bu illerin bütçe gelirleri içerisindeki payı deprem öncesinde neredeyse %5 civarındaydı. Deprem sonrasında bu 11 ilin bütçe gelirlerindeki payı %3,5’e gerilemiş bulunuyor. Yani bölge ekonomisi bütçeye........
© Haber7
