SU KOÇU KAMURAN KARAKOÇ: “TOPRAĞINIZ SUSUZ KALMASIN”
“Yüreğiniz umutsuz, toprağınız susuz kalmasın…”
“Bir beyin on petrol kuyusundan daha değerlidir.”
“Eğer bir toplum teknolojiyi üretmiyorsa, teknolojinin ürettiği topluma dönüşür” der İranlı Sosyolog Ali Şeriati…Teknoloji ancak toplumun teknik düşünmesi ile gelişir. Bu nedenle Kamuran Karakoç’un öyküsü ilgimi çekti.
TOPRAĞA HAYAT TAŞIMAK
Kamuran Karakoç, kendini su koçu olarak tanımlıyor. Su Koçu ne demek? İlk kez duyuyorum. Yaptığı işi sosyal medyadan gördüm. Her hangi bir enerji kullanmadan suyu alçak bir zeminden yüksek bir zemine taşıyor. Bana ilginç geldi.
Ülkemizde tarım toprakları için çok değerli bir keşif. Hani biz tulumbalardan su çekeriz. Ama bunu çekerken kol kuvveti uyguluyoruz. Ancak bu sistem ne kol kuvvetimize ne de başka bir enerjiye ihtiyaç duymuyor. Sistem, kendi kuvveti ile çalışıyor ve suyu istenilen yere pompalıyor. Sanki kendi kendine çalışan bir devr-i daim makinesi gibi.
Merak ettim. Sağ olsun, misafirim oldu. Hikâyesini dinledim…
“Sayın Karakoç, gerçekten hiçbir enerjiye yani elektrik, mazot, güneş paneli, rüzgâr gücü vs… ihtiyaç duymadan çalışan motorla su mu pompalanıyor…”
“Evet…”
“Nasıl olur… Leonordo Da Vinci, ömrünü harcadı devr-i daim makinesini bulamadı…”
“Bulundu… Bulundu… Sistem gücünü, var olan suyun basıncından alıyor…” deyince gönlüm rahatladı.
“Bunu nasıl keşfettin lütfen hikâyesini anlatır mısın?”
“Öncelikle bilinmesini isterim ki bu şahsımın bir keşfi değil, ben sadece dünyada uygulanan bir sistemi geliştirdim…”
“Ne güzel işte… Teknoloji toplumu böyle oluşur zaten.”
“Hikâyeme gelince… Feke’de yaşıyoruz. Orada yaylalık yerde bahçemiz, evimiz var. Ama su sorunu da var. Su yamacın alt tarafında akıp duruyor, biz yukarıda susuzuz. Boşa akan suyu yukarıya çıkarmayı başarabilirsek sorunumuz çözülecek.
Babam, bir pompa alıp onu monte ederek suyu yukarı taşımamız gerektiğini söyledi. Ben de tamam diyerek biraz da mekaniğe olan merakımla pompa araştırmaya başladım.
Araştırma yaparken, Endonezya, Malezya ve Filipinler gibi Uzak Asya ülkelerinde bu sorunun nasıl çözüldüğünü öğrendim. Orada insanların enerjiye ulaşımı burada yaşayanlardan daha........
© Haber Gündemim
