menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

YAPAY ZEKâ SERVET KAVRAMINI DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR

9 17
14.07.2025

Son yıllarda hepimizin hayatında yavaş yavaş daha fazla yer bulan yapay zekâ (AI), yalnızca işleri hızlandıran, kolaylaştıran bir teknoloji olmanın ötesine geçiyor. Artık milyarder yatırımcı Mark Cuban gibi isimlerin de işaret ettiği gibi, yapay zekâ yepyeni servetlerin, belki de tarihte görülmemiş kadar büyük zenginliklerin kapısını aralayabilir. Üstelik bu kez sadece dev holdinglerin ya da teknoloji devlerinin değil; tek başına bir garajda ya da bir bodrum katında çalışan insanların bile milyarder, hatta belki de dünyada ilk defa trilyoner olma ihtimali var.

Mark Cuban’ın “Yapay zekânın en iyisini henüz görmedik” demesi aslında çok derin bir tespit. Çünkü bugün kullandığımız sohbet botları, görsel üretim araçları ya da yazılım asistanları, bu teknolojinin daha çok ilk dalgası. Cuban’a göre yapay zekânın gerçek potansiyeli ortaya çıktığında, dijital dünyada üretim yapabilen, yaratıcı fikirler geliştirebilen herkes için dev fırsatlar doğacak.
Bunu, internetin ilk yıllarındaki girişimcilik hikâyelerine benzetebiliriz: 90’lı yıllarda kimse Google, Amazon veya Facebook gibi şirketlerin birkaç öğrenci ya da küçük bir ekip tarafından kurulacağını tahmin etmiyordu. Şimdi benzer bir dönüm noktasının yapay zekâ sayesinde tekrar yaşanacağı konuşuluyor.
Ve Cuban’ın ifadesiyle, dünyanın ilk trilyoneri bir plaza ofisinden değil; belki de evinin bodrum katından çıkabilir.

Aslında bu büyük değişimin küçük adımlarını şimdiden görüyoruz. Birçoğumuzun gündelik hayatında yapay zekâ, yapılacaklar listesi hazırlamaktan sunum metni yazmaya, yeni bir proje planı çıkarmaktan görsel tasarlamaya kadar onlarca işi........

© Haber Ege