menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

SABIR TAŞI BİLE ÇATLAR, ÇATLAMASIN DİĞER TAŞLAR

13 0
07.02.2025

Konumuz, yurdumuzun kıt kaynaklarından olmayan, hatta bol miktarda sahip olduğumuz taşlardır. Bunlardan sabır taşı tasavvuf kültürümüzde de yer almaktadır. Taşlar yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarımızdır. Özellikle Sabır taşı, Oltu taşı, Lüle taşı ve Köpük taşından bahsedeceğim. Kolay erişemediğimiz altın, pırlanta, elmas, zümrüt, yakut işlemeli, taş ve yüzükler konumuzun dışındadır.

Sabır Taşı: Kuvars grubuna ait bir mineraldir. Genellikle sarı ve kahverengi tonlarda görünür. Ruhsal ve fiziksel şifa özellikleri ile öne çıkar. Büyüdüğü halde sütten kesilmeyen ve annesini emmeye devam eden çocukların sütten kesilmesi için, annelerin meme uçlarına sürdüğü bir taştır.

Bu kullanımlar için sabır taşının içine aloe vera, reçine, antrokinon türevi uçucu yağlar karıştırılır. Parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıklarının sonlandırılması içinde bu yöntem kullanılır. Sabır taşlarının Konya - Mevlana müzesinde işlenmiş çok güzel örnekleri de bulunmaktadır.

Büyük bir sabırla mermerden oyularak yapılan “bu taş zincirinin baklalarında ek yeri yoktur.” Bir kişinin çocuk yaşta başladığı sabır taşını ancak torununun bitirmeye ömrünün yettiği rivayet olunur. Sabır taşı, dergâh ve medreselerde dervişler tarafından bir ömür boyu oyularak üretilen bir sanat eseridir. Dervişe bir mermer, eline de iğneden büyük bir çivi ve çekiç verilir. Derviş bir ömür boyu sabırla bu taşı oyarak işler. Üretilen sabır taşları medrese, dergâh ve ibadethanelerin girişlerine asılır.

Sabretmek çok iyi bir haslettir ama pek de kolay değildir. Bu sebeple “sabır taşı olsa çatlardı” denen tabir ile “Sabrın sonu selamettir” “Sabreden derviş muradına ermiş” sözlerini unutamıyoruz.

Oltu Taşı: Adı üzerinde Erzurum - Oltu yöresinden çıkartılan doğal bir taştır. Gerginlik giderir, şans taşı olarak da bilinir, kendine güven veren, stres atıcı, depresyon gidericidir, negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürür. Eski çağlarda nazara da iyi geldiği söylenir. Erzurumlu sanatkârlar “Taş Mağazalarda “ Oltu Taşı’nı en iyi şekilde işleyerek tespih ve çeşitli süs eşyasına dönüştürürler.

Lüle Taşı: Bu taşa Eskişehir taşı da denir. Eskişehir’in beyaz altınıdır. Yumuşak ve nemli iken kolay işlenebilen magnezyum artı silisyum karışımı bir mineraldir. Pipo, tespih, kolye, satranç takımı, biblo, ve dekoratif ürünlerin yapımında kullanılır. Durdukça ve kurudukça dayanıklı ve sağlam bir hale gelir

Köpük Taşı: Özellikle Kuzey........

© Haber Ege