menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KARAR VERME

7 0
03.03.2025

Herkes kendisine ait olan kararları kendisi alır ve verir, kimse kimsenin işine karışmaz. Keza kurumlar ve devletler de böyledir. Bir devlet başka bir devletin işine karışmaz ve onun hakkında karar vermez. Kurumlarda da bu iş böyledir ve böyle olmalıdır. Yetkiler sorumluluklar ile mütenasip olarak verildiğinden herkes kendi sahip olduğu yetkiler dâhilindeki kararları alır.

Ancak; kişi veya aile olarak önemli konularda karar alırken enine boyuna düşünürüz veya birlikte karar alır, veririz. İşin içinden çıkamadığımız ve nasıl bir karara varacağımızı bilemediğimiz zamanlarda bir bilene veya o işin ehline, tecrübe sahibi büyüklerimize ve aile dostlarımıza sorar, danışır ondan sonra kararımızı veririz ve netleştiririz. Aynı şekilde küçük, büyük bütün kurum ve kuruluşlarında (Ticarethaneler, İşletmeler, Büyük iş Sahipleri ve Fabrikalar… vb.) karar verirlerken yetkili kurulları ile veya oluşturdukları bir komisyon marifeti ile enine boyuna düşünerek karar vermeleri gerekmektedir.

Şimdilik böyle bir ihtiyacınız olmamasına rağmen, ihtiyaç duyduğunuzda doğru bir karar alırken ne yapmalıyım diye düşünürseniz. Afallar ve şaşkınlık içinde bir çıkmaza doğru sürüklenerek yanlış kararlar alabilirsiniz. Doğru bir karara ulaşabilmek için nelerin dikkate alınması gerektiğini bilmeniz gerekecektir. Bu konuda benim de ilgimi çeken, askerlik mesleğime de uygun esaslı bilgiler sunan kaynak bir eser buldum. “Güvenlik Bilimleri Dergisinin Mayıs 2018-7 (1) sayısı.”

Adı geçen derginin bu sayısında işlenen konuKarar Verme Yöntemleri ve Askeri Muharebe Fonksiyonları Alanlarına Yönelik Uygulamalarıdır.” Karar verme konusunda deneyimler ve önceki kararlar eleştirilirken veya yeni çıkan ve çıkabilecek zor durumlarda Kişi, Lider ve Komutanların (Karar Vericilerin) başvurmaları gereken bazı usüller vardır.

Uyarı! Bir Karargâha sahip olan komutanların Karar’a varmalarında İKİ çeşit karar vardır. Komutan Kendi Durum Muhakemesi sonrasında bir karara vardı ise bunun adı KARAR olur. Eğer Komutanın Karargâhı Karargah Durum Muhakemesi sonunda bir karara varmış ise bunun adı KARAR TEKLİFİ olur ve bu karar teklifi Komutan’a arz edilir. Uyarımız da bunun için yapılmıştır.

-Siz eğer: Durum Muhakemesi Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır, Niçin Önemlidir, Formatı ve Maddeleri nelerdir? derseniz: Hemen hemen her ailede ve yakın çevremizde görevli veya emekli bir Muharip veya Muvazzaf Subay var olduğuna göre kendisinden gerekli bilgileri temin edebilirsiniz.(Durum Muhakemesi formatı internette de mevcuttur.) Buradaki usül ve yöntemler aşağıda açıklandığı gibi “Ani Çıkan Ortam ve Şartlardaki” kararlardır. Elde edilen bilgiler ışığında konunun incelemesi ve araştırması yapıldığında, özellikle asker kişilerin Karar Vericilerin/Komutanların zor zamanlarda (Muharebede) karar........

© Haber Ege