TAKSİRLE ÖLDÜRME SUÇU VE CEZASI
Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Doktor hatası sebebiyle, iş kazası, trafik kazaları sebebiyle ölüm neticesi gerçekleştiğinde genellikle taksirle öldürme suçu gündeme gelmektedir.
Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.
Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.
Bilinçli Taksir ile Basit Taksir Arasındaki Fark
Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine rağmen sonuç gerçekleşmişse burada bilinçli taksir vardır. Fail, içinde bulunduğu durum normalde öngörülebilir olmasına rağmen bunu öngörememişse basit taksir, bunu öngörmüş ancak sonucun gerçekleşmeyeceği inancıyla hareket etmişse bilinçli taksir vardır. Özetle failin sonucu öngörmesine rağmen olmayacağı inancıyla kendi bilgi tecrübe yeteneği vs. güvenerek hareketine devam etmesi sonucu suç gerçekleşmişse burada bilinçli taksirden söz edilir.
Bilinçli taksir ile basit taksir arasındaki fark verilecek ceza açısından önemlidir. Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesine göre basit taksirle insan ölümüne sebep olan kişiye 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ancak bir insanın ölümüne bilinçli taksir ile sebebiyet veren kişiye verilecek ceza,........
© Günışığı Gazetesi
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)