menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KEFİLLİĞİ GEÇERSİZ KILAN HALLER

16 1
05.03.2025

Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir. Kefalet sözleşmeleri, borç ilişkisinde güvenliği artıran ve borçlunun yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda alacaklıya ek bir güvence sağlayan önemli bir hukuki araçtır. Ancak, bu sözleşmelerin geçerli olabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Geçerli Bir Asıl Borcun Varlığı

Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için, geçerli bir asıl borcun bulunması gereklidir. Kefalet sözleşmesi ancak mevcut ve geçerli bir borç için yapılabilir. Gelecekte doğacak veya şarta bağlı bir borç için de kefalet sözleşmesi kurulabilir, ancak bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade eder.

Kesin Hükümsüzlük ve İrade Sakatlığı Halleri

Kefalet sözleşmesi mevcut ve geçerli bir borç için yapılabilir. Bu bakımdan eğer asıl borç, imkânsızlık, hukuka veya ahlaka aykırılık, şekle aykırılık, muvazaa veya ayırt etme gücünden yoksunluk gibi nedenlerle hükümsüz olursa kefalet sözleşmesi de geçersiz olur. Asıl borcun hükümsüz olması durumunda, kefalet sözleşmesi de geçersiz olur. Asıl borç ortadan kalktığında, kefalet sözleşmesi de sona erer.

Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.

Kefilin, kefalet sözleşmesi yapabilmesi için tam fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Bu........

© Günışığı Gazetesi